Jak zapewniają organizatorzy, jubileuszowa, piąta już edycja imprezy będzie wyjątkowa, do udziału w mistrzostwach zgłosili się renomowani kucharze, którzy w swojej codziennej kulinarnej praktyce znają potrawy z baraniny jak nikt inny. Co roku walka o zwycięstwo jest bardzo zacięta, w zeszłym roku najlepsi okazali się kucharze ze Słowacji. Przygotowanie potrawy to nie lada wyzwanie - podczas zawodów kucharze mają na to zaledwie godzinę, a samo przygotowanie potrwa i jest obwarowane wieloma obostrzeniami. Gotowe potrawy, jak co roku, będzie oceniać profesjonalne jury. Z minionych latach uznanie jury zdobywały m.in. comber barani pieczony na cebuli i ciemnym piwie, marynowany comber jagnięcy w czosnku niedźwiedzim z kruszonką czy comber jagnięcy podany na złotym dukacie otoczony leśnym aromatem. Jak będzie w tym roku? O tym przekonamy się już w sobotę. Zawody mistrzów kuchni to jednak nie jedyna atrakcja, jaką przygotowali organizatorzy mistrzostw, czyli Rada Zbójnicka Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni. Podczas imprezy zaplanowano także popisy gry na instrumentach w tym na trombicie, gajdach i rogu pasterskim, strzyżenie owiec, wyrób sera owczego, degustacja lokalnych dań i produktów (m.in. rajczula z owcami i muflonami, dania z baraniny, sery owcze), liczne konkursy z nagrodami oraz zabawę przy muzyce góralskiej. Impreza w ustrońskim amfiteatrze rozpoczęła się o godz. 12.00. Wstęp jest wolny. MM