W programie znalazły się m.in.: - konkurs kulinarny, odbywający się w dwóch kategoriach: kucharzy profesjonalistów i drużyn amatorskich (łącznie 20 drużyn). Drużyny walczące o miano Eksperta Śląskich Smaków i Złoty Durszlak muszą wykazać się nie tylko umiejętnościami kulinarnymi, ale także wiedzą na temat historii i tradycji związanych z przyrządzanymi potrawami. - prezentacja potraw regionalnych, w tym produktów tradycyjnych oraz lokalnych. - występy Zespołu Pieśni i Tańca "Śląsk" oraz Kabaretu ze Śląska im. Józefa Poloka. Festiwal "Śląskie Smaki" organizowany jest przez Śląską Organizację Turystyczną. Podczas ostatniego festiwalu starania kucharzy profesjonalistów i amatorów zgromadziły na Cieszyńskiej Starówce około 4.000 widzów. W 2007 roku otrzymał on Certyfikat Polskiej Organizacji Turystycznej na Najlepszy Produkt Turystyczny Roku. Festiwal "Śląskie Smaki" jest produktem turystycznym oferowanym przez krajowe i zagraniczne biura podróży jako atrakcja turystyczna naszego regionu. Festiwal jest już rozpoznawalną marką regionalną, w którego promocję zaangażowana jest Śląska Organizacja Turystyczna, Polska Akademia Sztuki Kulinarnej i Śląska Kapituła Smaku. Trwałym efektem samej imprezy jest coroczna edycja mini książki kucharskiej prezentującej konkursowe potrawy (tłumaczona jest również na języki obce). Sprawia to, że kuchnia regionalna, a także idea śląskiego gotowania, żyje przez cały rok. Program imprezy zamieszczono na stronie internetowej ŚOT.