W programie znalazł się m.in. Jarmark Produktów Regionalnych, pokazy kulinarne Karola Okrasy (znanego z TVP 1) i Pascala Brodnickiego (TVN), pokaz wytwarzania cukierków. Na oczach zgromadzonej publiczności gotowali też znani częstochowianie, w tym prezydent Częstochowy Tadeusz Wrona. Kuchenne zabiegi na scenie urozmaiciła muzyka, m.in. recital piosenki francuskiej w wykonaniu Marka Ślosarskiego i Adama Hutyry. Atrakcjami były m.in. wielkie grillowanie z Andrzejem Szuszkiewiczem i Włodzimierzem Klekowskim, Mistrzami Europy i Polski w grillowaniu (Szefami Kuchni hotelu Mercure-Patria), liczne konkursy dla publiczności oraz degustacje potraw przyrządzanych na scenie. Gościem specjalnym była Hanna Szymanderska, autorka wielu znanych książek kulinarnych. Swoje wyroby zaprezentowały firmy z różnych regionów Polski (m.in. Podlasia i Pokarpacia), produkujące żywność metodami tradycyjnymi. Można było także kupić i degustować potrawy przygotowane przez restauratorów regionu częstochowskiego. Na stoiskach wystawców odbywały się liczne degustacje i konkursy dla publiczności. W czasie trwania festiwalu można było kupić produkty, których smak i zapach przypomina dzieciństwo i babciną kuchnię. W niedzielę wieczorem, imprezę zakończył koncert zespołu "Lombard". II Festiwal Sztuki Kulinarnej odbywał się pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Prezydenta Miasta Częstochowy i Przewodniczącego Związku Gmin Jurajskich. Jego organizatorem była Częstochowska Organizacja Turystyczna i Firma "Amonit", współorganizatorem - Urząd Miasta Częstochowy. Festiwal był dofinansowany przez Zarząd Województwa Śląskiego. Ireneusz Leśnikowski