- Chcemy w tym roku ugotować 12 tys. litrów kwaśnicy - mówi organizator jubileuszowego V Światowego Festiwalu Smakowania Kwaśnicy Barbara Czul. Do ugotowania rekordowej zupy organizatorzy wykorzystają aż 9000 tys. litrów górskiej wody Żywiec Zdrój, 1200 kg mięsa, 1000 kapusty, 1000 ziemniaków, 40kg warzyw, 90kg przypraw w tym 1200 główek czosnku, 12 l maggi, po 10 kg ziela angielskiego i listka laurowego, 4 kg majeranku, 20 kg soli. Głównym kucharzem podczas tegorocznego festiwalu będzie sam Karol Okrasa. Natomiast gościem specjalnym będzie Mariusz Pudzianowski. Dla tysięcy osób, które rokrocznie odwiedzają festiwal, organizatorzy przygotowali wiele atrakcji. Oprócz koncertów takich gwiazd jak Hey, Krystyna Giżowska, Bad Boys Blue, Big Cyc, Edward Simoni, będzie można z bliska przyglądać kolejnym widowiskowym etapom gotowania kwaśnicy w wielkim garnku o trzymetrowej średnicy i wysoki na 2,10 m. Dla wytrwałych zaplanowano tańce z udziałem profesjonalnych dj'ów, a w niedzielę, 17 sierpnia, organizatorzy zapraszają na Wielką Degustację Rekordowej Kwaśnicy. Ciekawostka: Kwaśnicę robi się z kiszonej kapusty, zaś kapuśniak można robić także z surowej. Do ugotowania kapuśniaku wystarczą produkty kupione w sklepie. Gotowanie kwaśnicy to prawdziwy ceremoniał - górale samodzielnie przygotowują każdy produkt, który ma trafić do garnka sami peklują mięso i kiszą kapustę. W 2006 r. kwaśnica została wpisana listę produktów tradycyjnych województwa śląskiego. Głównym organizatorem festiwalu kwaśnicy są przedstawiciele Światowej Loży Smakoszy Beskidzkiej Kwaśnicy Barbara i Krzysztof Czulowie. Tegoroczna edycja została objęta patronatem honorowym przez Marszałka Województwa Śląskiego. Festiwal odbędzie się w dniach 15.-17. sierpnia na terenie Amfiteatru Pod Grójcem w Żywcu. SMAKER i INTERIA.PL są patronami medialnymi imprezy.