Rekordowa ilość drużyn startujących w konkursie kulinarnym przyciągnęła tysiące spragnionych dobrych smaków mieszkańców województwa i gości z innych regionów. 23 drużyny walczyły o tytuł Eksperta Śląskich Smaków w dużym namiocie ustawionym w pszczyńskim parku. Ich wyczyny można było oglądać również na ogromnym ustawionym przy scenie telebimie. Kiedy uczestnicy konkursu pichcili swoje popisowa dania, na scenie występowali zaproszeni goście - Big Band, kabaret Masztalscy, Samokhin Band oraz zespół Strefa. Pełne ręce roboty miało jury, w którym zasiadali przedstawiciele Śląskiej Grupy Kulinarnej, znana i lubiana Joanna Bartel, znawczyni kuchni Hanna Szymanderska oraz zwyciężczyni trzech poprzednich festiwali - Lidia Szary z KGW w Ornontowicach. Pod czujnym okiem przewodniczącego jury, Artura Kupczyka ze Śląskiej Grupy Kulinarnej, jury kosztowało wszystkich przygotowanych potraw - łącznie było ich aż 69! Wybór zwycięzców był więc nie lada wyzwaniem. Ostatecznie, po podliczeniu jurorskich głosów, wyłoniono zwycięzców. Wyniki konkursu: AMATORZY I miejsce- KGW Kobiernice - rogaliki "niebo w gębie" - kwaśnicorka na wędzonce - kaczka nadziewaczka szaro-biała klucha modra kapucha II miejsce - KGW Wisła Wielka - kopa pszczyńska "co kopie" - krem brokułowy - rolada z dziczyzny, kluski fusiate modra kapusta z boczkiem III miejsce - KGW Oswiszcze - krokiety z farszem cebulowym chrusty - rosół z kury ze swojskimi nudlami - kaczka pieczona nadziewana warzywami z sosem, kluskami i modrą i białą kapustą PROFESJONALIŚCI I miejsce - Kilerów Dwóch (Hotel Qubus Katowice) - hekele na tostach chleba razowego receptura tradycyjna - agrest w malcu na mioduli - pucka na kwaśno, golonko z kapustą kiszoną i śląskim szałotem II miejsce - Restauracja "U przewoźnika" Tychy - ajerkuch z apfelusem - bryja z gniecionym kartoflem - kaczka z jabłkami kluski czorne z biołymi kapusta młodo dymfowano III miejsce - Restauracja "Frykówka" Pszczyna - jabłecznik "jak u mamy" podawany z sosem goździkowym - żurek w bochnie chleba z grzybami - żebro Adama podawane z pieczonymi ziemniakami w otoczeniu kapusty zasmażanej z dodatkiem grzybów Ostatnim elementem imprezy był oczekiwany przez wszystkich występ zespołu "Śląsk" im. Stanisława Hadyny. Całość imprezy poprowadził Dariusz Niebudek, a organizatorami byli Śląska Organizacja Turystyczna, Miasto Pszczyna i Pszczyńskie Centrum Kultury. ŚOT