Podczas imprezy swoje wyroby kulinarne prezentować będą Koła Gospodyń Wiejskich z Rudołtowic, Poręby, Wisły Wielkiej, Jankowic, Brzeźc, Studzionki, Towarzystwo Miłośników Ziemi Pszczyńskiej, OSP Pszczyna, a także Bugsy's Jazz Club, Stowarzyszenie Restauratorów Pszczyńskich - Restauracja Strzelnica u Mikołajca, Frykówka, Stara Piekarnia - oraz Śląska Grupa Kulinarna. W godzinach 14.-15. pod okiem kucharzy z Śląskiej Grupy Kulinarnej swoich sił w gotowaniu próbować będą także starosta pszczyński Józef Tetla, naczelnik Urzędu Skarbowego w Pszczynie Bogusław Szarzyński oraz zastępca burmistrza Dariusz Skrobol. Pomysłodawcami i organizatorami Festiwalu są Marek Furczyk oraz zastępca burmistrza Dariusz Skrobol. Szczegółowy program imprezy: • godz. 12. - otwarcie Festiwalu - rozpoczęcie gotowania • godz.12.10 - zespół folklorystyczny "Beskyd" z Czech • godz.12.30 - zespół "Brzeźczanki" • godz.13. - laureaci konkursu "Do Opola Jeden Krok" (Piotr Wantuła, Martyna Król, Aneta Kotyja, Natalia Maliszak, Beata Dudek, Agata Staszkiewicz, Joanna Kraule, Aleksandra Frydrych) • godz. 13.30 - występ laureatów Konkursu o Róg Księcia Pszczyńskiego • godz. 14. - ogłoszenie wyników na najsmaczniejszą wodzionkę - degustacja • godz. 14.10 - występ Jakuba Pieczki; • godz. 14.55 - ogłoszenie wyników konkursu "Chochla 28" • godz. 15.10 - zespół "Jankowiczanki" • godz. 15.40 - zespół "Pszczyna" • godz. 16.10 - zespół "Studzieńczanie" • godz. 16.30 - rozdanie nagród w konkursie hodowców gołębi • godz. 16.40 - orkiestra Ogniska Muzycznego • godz. 17.25 - zespół folklorystyczny "Beskyd" z Czech • godz. 17.55 - orkiestra Ogniska Muzycznego • godz. 18.25 - zakończenie imprezy