III edycja imprezy będzie ucztą dla podniebienia, ale też i dla ducha. Podczas dwudniowej imprezy będzie można spróbować wielu regionalnych potraw. Chleb cebulowy, kwaśnica, placki z blachy, sery owcze i miody to tylko niewiele ze specjałów, które na stałe wpisały się w kulinarną mapę naszego regionu. Na scenach wystąpią m.in. kabaret "Rak", Mirosław Szołtysek i Wesołe Trio, kapela góralska "Strzecha" oraz Katarzyna Gertner z zespołem. Zaproszono studenckie zespoły folklorystyczne z Indii, Grecji, Kenii i Turcji. Odbędzie się próba bicia rekordu Guinnessa w pieczeniu porębskich prażonek, pokazy rzemiosła i straży pożarnej oraz prezentacja widowiska "Straszki Śląskie". Od godziny 12:00 w konkursowych szrankach staną uczestnicy VIII edycji Konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów", na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz danie i potrawę regionalną i lokalną. Celem konkursu jest identyfikacja i promocja regionalnych produktów. Istotnym stało się także przygotowanie ich producentów do ubiegania się o ochronę, zgodną z ustawodawstwem unijnym. Spośród laureatów wyłoniony zostanie nominowany do prestiżowej nagrody "PERŁA 2008", której uroczyste wręczenie nastąpi podczas Targów FARMA w Poznaniu. Podczas Jarmarku odbędzie się sprzedaż i degustacja produktów z województwa wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych oraz ubiegających się o wpis. Województwo Śląskie do tej pory umieściło na liście 82 produkty, co daje I miejsce w kraju. Organizatorem imprezy jest Skansen, Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego, we współpracy z Fundacją dla Śląska, Wojewódzkim Parkiem Kultury i Wypoczynku, Śląskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego oraz Urzędem Miasta Poręba.