W programie m.in. Jarmark Produktów Regionalnych, pokazy kulinarne Karola Okrasy i Pascala Brodnickiego , pokaz wytwarzania cukierków. Gotują na oczach zgromadzonej publiczności będą też znani częstochowianie , w tym prezydent Czestochowy Tadeusz Wrona. Kuchenne zabiegi na scenie urozmaici muzyka, m.in. recital piosenki francuskiej w wykonaniu Marka Ślosarskiego i Adama Hutyry. Wśród atrakcji ponadto m.in. wielkie grillowanie z Andrzejem Szuszkiewiczem i Włodzimierzem Klekowskim, Mistrzami Europy i Polski w grillowaniu (Szefami Kuchni hotelu Mercure-Patria) i liczne konkursy dla publiczności oraz degustacje potraw przyrządzanych na scenie. Gościem specjalnym będzie Hanna Szymanderska, autorka wielu znanych książek kulinarnych. Swoje wyroby zaprezentują firmy z różnych regionów Polski, produkujące żywność metodami tradycyjnymi. Zapraszamy także do zakupu i degustacji potraw przygotowanych przez restauratorów regionu częstochowskiego. Na stoiskach wystawców odbywają się liczne degustacje i konkursy dla publiczności. W czasie trwania festiwalu można kupić produkty, których smak i zapach przypomina dzieciństwo i babciną kuchnię. Dziś, w niedzielę wieczorem, imprezę zakończy koncert zespołu "Lombard". II Festiwal Sztuki Kulinarnej odbywa się pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Prezydenta Miasta Częstochowy i Przewodniczącego Związku Gmin Jurajskich. Autor: Ireneusz Leśnikowski