By uzyskać mięso koszerne w judaizmie czy halal w islamie, trzeba poderżnąć zwierzęciu gardło. Wtedy zwierzę wykrwawia się na śmierć. Taki tradycyjny ubój, uznawany przez wyznawców za bardzo zdrowy, przeprowadzany jest bez żadnego znieczulenia. Zdaniem niektórych ekspertów, jest to niehumanitarne. - Metody, które były najlepsze ponad trzy tysiące lat temu, niekoniecznie są najlepsze dziś - mówi Marianne Thieme z Partii na Rzecz Zwierząt. Dodaje, że dziś zwierzęta mogą być oszałamiane, by nie cierpiały podczas uboju. Środowiska judaistyczne i islamskie w Holandii uważają, że sprawa ma wymiar antyreligijny i polityczny; projekt zakazu cieszy się na przykład poparciem prawicowej Partii Wolności. Zdaniem komentatorów, zakaz zostanie jednak przyjęty przez holenderski parlament za kilka tygodni. Podobne zakazy wprowadzono wcześniej m.in. w Norwegii, Szwajcarii czy Szwecji.