Reklama

Reklama

PE za ograniczeniem niebezpiecznych substancji w żywności

Unia Europejska powinna nałożyć obowiązujące prawnie limity zawartości tłuszczów trans w żywności, ponieważ stanowią one zagrożenie dla zdrowia konsumentów - stwierdzono w rezolucji, którą przyjął dziś Parlament Europejski.

Jak podkreślili europosłowie, produkowane przemysłowo izomery trans kwasów tłuszczowych (TFA) stwarzają ryzyko chorób krążenia, niepłodności, Alzheimera, cukrzycy oraz otyłości.

Największy problem stanowi częściowo uwodniony olej. TFA używane są zazwyczaj w tańszym jedzeniu, dlatego narażone są na nie głównie osoby o niższych dochodach.

Zdaniem Palrmanetu Europejskiego, samo oznakowanie produktów, w których występują TFA nie wystarczy, ponieważ zaledwie 1 na 3 konsumentów w UE wie cokolwiek na ich temat. Dlatego posłowie domagają się nałożenia w ciągu dwóch lat obowiązkowych limitów ich stosowania.

Reklama

"Istnieją dowody potwierdzające, iż wprowadzone w Danii w 2003 r. ustawowe limity przemysłowych tłuszczów trans, dzięki którym ograniczono ich zawartość w olejach i tłuszczach do 2 proc., okazały się sukcesem i przyczyniły się znacząco do zmniejszenia liczby zgonów z powodu chorób układu krążenia" - napisali europosłowie.

Regulacje dot. tłuszczów trans obowiązują m.in. w USA. W czerwcu 2015 roku, amerykański Urząd ds. Żywności i Leków opublikował decyzję, w której uznał, że częściowo uwodornione oleje, główne źródło przemysłowo wytwarzanych tłuszczów trans w diecie, znajdujące się w żywności przetworzonej, nie mogą być dłużej "uznawane za ogólnie bezpieczne" do używania w żywności przeznaczonej dla ludzi i zostaną zakazane do czerwca 2018 roku.

***

27 października komisarz do spraw zdrowia i bezpieczeństwa żywności Vytenis Andriukaitis spotka się z polską publicznością w ramach Dialogu Obywatelskiego w głównym holu Biblioteki Uniwersytetu Warszawskiego. Komisarz opowie o działaniach KE na rzecz zapewnienia równego dostępu do służby zdrowia, zwalczania oraz zapobiegania chorobom oraz wszelkim problemom zdrowotnym współczesnego społeczeństwa, walki z marnowaniem żywności oraz rosnącym problemem odporności na antybiotyki. Więcej na temat spotkania TUTAJ

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy