Według WHO wstępne sekwencjonowanie genetyczne wykazało, że szczep jest mutacją dwóch różnych bakterii Escherichia coli zawierającą śmiercionośne geny. Ekspert WHO ds. bezpieczeństwa żywności Hilde Kruse podkreśliła: "Jest to unikalny szczep, którego nigdy wcześniej nie wyizolowano u pacjentów". Jak dodała, szczep ten ma "różne cechy, które czynią go bardziej złośliwym i toksynogennym". Jak dotąd nowy szczep bakterii zabił 17 osób, z czego 16 w Niemczech. W kraju tym zanotowano 1500 przypadków zachorowań, z czego 470 osób zapadło na groźny dla życia zespół hemolityczno-mocznicowy (HUS), powodowany przez toksyny bakterii. Wstępne podejrzenia władz niemieckich, że źródłem zakażeń bakterią EHEC są ogórki z Hiszpanii, nie zostały potwierdzone. Hiszpania domaga się odszkodowania za milionowe straty, jakie ponieśli hiszpańscy rolnicy z powodu kryzysu związanego z zakażeniami.