Jak podały media, dzieci z objawami ciężkiego zatrucia pokarmowego przebywają od środy w szpitalu w Lille. Według lekarzy, stan dzieci jest "poważny, ale nie budzi niepokoju". Cierpią one na przewlekłą biegunkę połączoną z krwawieniem. Troje dzieci poddano w czwartek dializie. Zakażone mrożone kotlety sprzedawano w supermarkecie niemieckiej marki Lidl. Jak informują przedstawiciele Lidl Polska produkt "Steak Hachés", który podejrzewa się o bycie przyczyną zatruć, nie jest sprzedawany w supermarketach tej sieci w Polsce. Agencja AFP podała, powołując się na producenta towaru, że mięso importowano z Niemiec, Belgii i Holandii. Według Regionalnej Agencji Zdrowia (ARS) z północnej Francji, znaleziona w Lille bakteria E.coli nie ma przypuszczalnie żadnego związku z epidemią EHEC w Niemczech, w wyniku której zmarło dotąd w Europie 38 osób. W Lille trwają w czwartek badania nad weryfikacją tej hipotezy. Producent zakażonych kotletów mielonych, francuska firma SEB, poinformował, że w okolicach Lille, w północnym regionie Nord-Pas-de-Calais, wprowadził w ostatnich dniach na rynek partię 10 tys. sztuk tego towaru o nazwie "Steak Country". SEB zalecił już wszystkim francuskim sklepom wycofanie tej partii ze sprzedaży. Producent zaapelował także do wszystkich klientów, którzy nabyli wspomniany produkt, aby go nie jedli i odnieśli natychmiast do sklepu. W związku z niepokojem we Francji wywołanym tą sprawą fabrykant uruchomił także specjalną linię telefoniczną dla swoich konsumentów.