Reklama

Reklama

Co powinno znaleźć się na wigilijnym stole? Oto lista 12 potraw

Święta zbliżają się wielkimi krokami. Wiele osób zaczyna już przygotowywać 12 potraw wigilijnych. Co znajdzie się na naszych stołach? Lepiej wybrać tradycyjne potrawy wigilijne, czy jednak postawić na nowoczesność?

Jeśli zastanawiasz się, jakie dania na Wigilię przyrządzić, mamy szybką podpowiedź. Poniżej znajduje się lista tradycyjnych potraw wigilijnych serwowanych w większości regionów Polski.

12 potraw wigilijnych - dlaczego właśnie tyle?

Geneza wieczerzy wigilijnej oraz serwowanych w tym czasie potraw sięga wielu wieków wstecz. Tłumaczenie, dlaczego jest ich dokładnie tyle, może być nieco rozbieżne - jedni uważają, że 12 potraw wigilijnych to pamiątka 12 apostołów, inni doszukują się w tym odniesienia do 12 miesięcy w roku. Jeszcze inni twierdzą, że na początku liczba ta wcale nie odnosiła się do potraw, lecz składników, które zostały użyte do ich przyrządzenia. Wraz z upływem czasu ukształtowała się jednak lista dań, które co roku trafiają na stół wigilijny. Najważniejsze z nich opisujemy poniżej.

Reklama

12 potraw wigilijnych - lista dań

Uroczystą kolację wigilijną zazwyczaj rozpoczynamy od dzielenia się opłatkiem i złożenia sobie świątecznych życzeń. Następnie siadamy do stołu, by wspólnie spożyć posiłek, cieszyć się swoją obecnością, śpiewać kolędy i rozmawiać. W wielu domach pod choinką pojawiają się również prezenty. Na stołach natomiast miejsce znajduje 12 potraw wigilijnych:

1.     Barszcz czerwony z uszkami - według tradycji gotuje się na przygotowanym kilka tygodni wcześniej zakwasie buraczanym, uszka natomiast zazwyczaj posiadają nadzienie z kapusty i grzybów.

2.     Zupa grzybowa - w zależności od regionu Polski może być ona podawana z ziemniakami lub makaronem, zazwyczaj używa się do niej suszonych grzybów, które decydują o charakterystycznym, intensywnym smaku zupy.

3.     Pierogi z kapustą i grzybami - to jedno z tradycyjnych dań wigilijnych, pojawiających się na wielu stołach. Największą popularnością cieszą się ręcznie lepione pierogi.

4.     Krokiety z grzybami/ gołąbki z kaszą i grzybami/ paszteciki z  kapustą i grzybami - jest to kolejna potrawa, która pojawia się w wielu domach i nawiązuje do bezmięsnego wymiaru kolacji wigilijnej - podstawę każdego z nich stanowi kapusta oraz grzyby.

5.     Karp - tradycyjna ryba wigilijna podawana jest na wiele sposobów - może być smażona, pieczona lub serwowana w galarecie. Dodatek do niej zazwyczaj stanowią ziemniaki oraz surówka.

6.     Śledzie - na wigilijnym stole, oprócz kapusty i grzybów bez dwóch zdań królują śledzie. Można je podawać na wiele sposobów - w oleju, w śmietanie, po żydowsku lub w typowo świątecznej zalewie korzennej.

7.     Ryba po grecku - biała ryba z dodatkiem marchewki, pietruszki i selera może być podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Najlepiej smakuje przygotowana kilka dni wcześniej.

8.     Kutia - to kolejna tradycyjna potrawa świąteczna, która gości na naszych stołach tylko w Wigilię. Przyrządza się ją z miodu, ziaren pszenicy, maku oraz różnorodnych bakalii. Największą popularnością cieszy się na Podlasiu, Podkarpaciu i Lubelszczyźnie.

9.     Kompot z suszu - wykonuje się go z suszonych owoców, takich jak śliwki, gruszki i jabłka. Ma charakterystyczny, lekko cierpki smak. Jego dużą zaletą jest pozytywny wpływ na trawienie, które po zjedzeniu 12 potraw wigilijnych ma przed sobą nie lada zadanie.

10.  Kluski z makiem - to kolejna tradycyjna potrawa wigilijna podawana na słodko. Kluski lub makaron podsmaża się na maśle, dodaje do nich mak, cukier oraz bakalie.

11.   Pierniczki - trudno wyobrazić sobie Święta Bożego Narodzenia bez tych korzennych ciasteczek. Ich wypiekaniem z radością zajmują się najmłodsi. W wielu domach pojawiają się nie tylko na wigilijnym stole, ale również jako ozdoba na choince.

12.  Sernik - to kolejny popularny wypiek świąteczny, wielu osobom kojarzący się z Wigilią. Pojawia się w wersji tradycyjnej lub z dodatkami, np. rodzynek, czekolady itp.

Nowoczesne potrawy wigilijne

W wielu domach oprócz tradycyjnych dań stół wigilijny urozmaicają również bardziej innowacyjne propozycje. Należą do nich np.:

  • Łosoś podawany na różne sposoby
  • Różnorodne mięsa (od kilku lat w Wigilię nie obowiązuje post)
  • Owoce morza

Niektóre z nich są bardzo wyszukane, inne to raczej szybkie potrawy wigilijne, których nie trzeba przyrządzać kilka dni wcześniej. Na naszych stołach oprócz tradycyjnych 12 potrwa wigilijnych królują również ciasta, desery i słodycze.

Reklama

Reklama

Reklama