Mamy 4765 nowych i potwierdzonych przypadków zakażenia koronawirusem z województw: śląskiego (712), mazowieckiego (583), dolnośląskiego (503), wielkopolskiego (500), małopolskiego (367), łódzkiego (326), pomorskiego (302), lubelskiego (226), zachodniopomorskiego (224), kujawsko-pomorskiego (206), opolskiego (165), warmińsko-mazurskiego (149), podkarpackiego (119), świętokrzyskiego (119), lubuskiego (110), podlaskiego (101). 53 zakażenia to dane bez wskazania adresu, które zostaną uzupełnione przez inspekcję sanitarną. Z powodu COVID-19 zmarło 109 osób, natomiast z powodu współistnienia COVID-19 z innymi schorzeniami zmarło 312 osób. Od początku epidemii koronawirusa w naszym kraju zakaziło się 2 829 196 Polaków, z czego 69 866 zmarło. W porównaniu do soboty z ubiegłego tygodnia liczba przypadków spadła o 1674. 1 maja odnotowano zgony 423 pacjentów chorych na COVID-19. Spada liczba zajętych łóżek i respiratorów W szpitalach przebywa 17 tys. 155 chorych z COVID-19, a 2 tys. 157 z nich jest podłączonych do respiratorów - podało w sobotę Ministerstwo Zdrowia. Resort poinformował, że dla pacjentów z COVID-19 przygotowano 37 tys. 326 łóżek i 3 tys. 982 respiratory. Ministerstwo przekazało ponadto, że na kwarantannie przebywa 136 tys. 787 osób. Resort podał też, że wyzdrowiało dotąd 2 mln 563 tys. 79 zakażonych. Ostatniej doby zaszczepiono 357 529 osób. Pierwszą dawkę otrzymało do tej pory 9 987 919 osób, dwie dawki przyjęły 3 421 544. Resort zdrowia podał w sobotę, że liczba niepożądanych odczynów wśród osób, które zostały zaszczepione od początku akcji szczepień, sięgnęła 7 607. Luzowanie obostrzeń. Otwarte hotele Od północy z piątku na sobotę obowiązuje rozporządzenie Rady Ministrów w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii. Zgodnie z nim, od soboty, 8 maja, do 5 czerwca br. działalność mogły wznowić hotele - z wyjątkiem strefy restauracyjnej i welness&spa. W hotelach obowiązuje jednak limit gości - maksymalnie 50 proc. zajętych pokoi. Z rozporządzenia wynika, że do 14 maja br. restauracje hotelowe pozostają zamknięte, posiłki mogą być serwowane tylko do pokoi, ale wyłącznie dla gości, których pobyt wynosi co najmniej jedną dobę hotelową. Także do 14 maja lokale gastronomiczne będą mogły sprzedawać posiłki tylko na wynos.