"Dzięki Tarczy możemy tutaj siedzieć i patrzeć spokojnie w przyszłość' - usłyszałem od właścicieli restauracji. Gastronomia to ważna dziedzina gospodarki i infrastuktura społeczna, wzmacniająca więzi między ludźmi. Korzystajcie ze swoich ulubionych, lokalnych restauracji" - napisał Morawiecki, publikując zdjęcie. Według rządowych zaleceń przy jednym stoliku może przebywać jedynie rodzina lub osoby pozostające we wspólnym gospodarstwie domowym. W innym przypadku odległości między osobami powinny wynosić minimum 1,5 metra i - jeśli pomiędzy klientami nie ma przesłony - nie powinni oni siedzieć naprzeciw siebie. W sobotę (23 maja) podczas konferencji prasowej premier został zapytany o zdjęcia z restauratorami. "Pewne odległości są zalecane, ale nie nakazywane. W ten sposób do tego podeszliśmy" - stwierdził Morawiecki. Otwarte bary, kawiarnie i restauracje Od 18 maja bary, kawiarnie i restauracje są otwarte. W związku z tym Ministerstwo Rozwoju, we współpracy z Głównym Inspektorem Sanitarnym i przedstawicielami branży gastronomicznej, przygotowało wytyczne do funkcjonowania gastronomii w trakcie epidemii. Wskazano w nich, że usługi gastronomiczne - przy zachowaniu określonych ograniczeń i obostrzeń dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy - mogą być świadczone w kawiarniach, restauracjach i strefach gastronomicznych (food court), zarówno na miejscu, jak i na wynos. Według zaleceń resortu właściciel restauracji powinien stworzyć takie warunki pracy, by gwarantowały zachowanie bezpiecznych odległości między pracownikami. Tam, gdzie to możliwe, do komunikacji wykorzystywane mają być telefony komórkowe i internet. Właściciele lokali muszą zadbać o zachowanie bezpiecznych odległości i środków higieny dla gości oraz regularnie dezynfekować powierzchnie w restauracjach i kawiarniach z miejscami do siedzenia. Osoby stojące w kolejce powinny zachować dwumetrowy dystans. Wymagana jest również dezynfekcja rąk przy wejściu na teren lokalu. Dozowniki z płynem do dezynfekcji mają się znajdować w obszarze sali jadalnej (przy punktach składania zamówień/ kasowych) oraz przy wyjściu z toalet - czytamy w wytycznych. Do właścicieli lokali gastronomicznych należy też ustalenie i kontrola maksymalnej liczby gości, która w danym momencie w nim przebywa. Natomiast kucharze i kelnerzy powinni nosić maseczki oraz rękawiczki. Po wyjściu gości stoliki powinny być każdorazowo dezynfekowane. Według wytycznych odległość od krańca blatu jednego stolika do krańca blatu drugiego stolika powinna wynosić 1,5 m lub 1 m w przypadku oddzielenia stolików przegrodami o wysokości minimum 1 m (ponad blat stolika).