W czwartek (28 maja) premier Francji Edouard Philippe przedstawił drugi etap planu wychodzenia kraju z izolacji społecznej. Od 2 czerwca nastąpi otwarcie restauracji i barów na terenie całego kraju z wyjątkiem regionów oznaczonych jako pomarańczowe. Na tych obszarach restauracje będą mogły przyjmować klientów jedynie na tarasach i w ogródkach. Restauracje będą musiały zapewnić co najmniej metr odstępu między stołami, a obsługa będzie musiała nosić maski.Francuscy restauratorzy już nie mogą doczekać się chwili, gdy ponownie będą mogli przyjmować gości. Prześcigają się w pomysłach, jak zapewnić bezpieczeństwo klientom.Jedna z paryskich restauracji zaprezentowała zawieszone nad stolikami plastikowe osłony, przypominające abażury, nazwane "Plex’eat". Futurystyczne konstrukcje miałyby osłaniać każdego gościa - informuje Associated Press. Dyrektor restauracji uznał osłony za "ładne i trochę poetyckie" rozwiązanie dla tych restauratorów, którzy obawiają się, że konieczność zachowania dystansu społecznego zmniejszy pojemność ich lokali o połowę lub więcej.Twórcy osłony twierdzą, że w przedsprzedaży otrzymali już ponad 200 zamówień z całego świata, od USA po Japonię - informuje Associated Press.Pomysłodawca "Plex’eat" Christophe Gernigon wyjaśnia, że wpadł na pomysł stworzenia konstrukcji podczas wizyty w sklepie w Bangkoku, gdzie znajdowały się trzy pojedyncze kopuły z krzesłami, gdzie ludzie mogli usiąść i posłuchać muzyki. Później połączył ideę z przyłbicami, które stały się popularne w czasie epidemii.Reuters zwraca uwagę, że odbicie we francuskim sektorze hotelarsko-gastronomicznym będzie zależało od tego, jak szybko wrócą do kraju turyści. W 2018 r. Francję odwiedziło blisko 90 milionów zagranicznych turystów, co czyni ją najczęściej odwiedzanym krajem na świecie. Chcesz wiedzieć więcej na temat pandemii koronawirusa? Sprawdź statystyki: Polska na tle świata Sytuacja w poszczególnych krajach Wskaźniki w przeliczeniu na milion mieszkańców