Podczas briefingu prasowego ekspert WHO ds. bezpieczeństwa żywności i chorób zwierząt Peter Ben Embarek powiedział, że targowiska z żywymi zwierzętami mają zasadnicze znaczenie dla zapewnienia żywności i środków utrzymania dla milionów ludzi na całym świecie. Podkreślił, że władze krajów, w których takie miejsca istnieją, powinny skupić się na poprawie ich funkcjonowania, a nie na ich likwidacji. Według przedstawiciela WHO, ryzyko przenoszenia chorób ze zwierząt na ludzi na tego typu, często przeludnionych, rynkach można zmniejszyć chociażby poprzez poprawę standardów higieny i bezpieczeństwa żywności, np. poprzez oddzielenie żywych zwierząt od ludzi. Ekspert WHO zaznaczył przy tym, że nadal nie jest jasne, czy targ w chińskim mieście Wuhan był faktycznym źródłem koronawirusa czy jedynie odegrał istotną rolę w rozprzestrzenianiu się tego patogenu. Ben Embarek powiedział, że w Chinach trwają badania w celu ustalenia, z którego zwierzęcia koronawirus mógł przenieść się na ludzi. Pandemia koronawirusa na całym świecie zabiła już ponad 267 tys. osób. Zakażonych jest 3,81 mln ludzi.