Chińskie media donoszą o nowych przypadkach COVID-19. Powodem mrożonki?
W Chinach ponownie poinformowano o możliwości zakażenia koronawirusem przez kontakt z mrożoną żywnością skażoną patogenem. Chińskie media piszą o czterech przypadkach COVID-19 w portowym mieście Dalian, dokąd zawijają statki przewożące między innymi kontenery z mrożoną żywnością.
Zakażenia wykryto u czterech pracowników chłodni, w której jest przechowywana importowana mrożona żywność. Dziennik "Global Times" nie informuje, czy patogen stwierdzono również na żywności.
W lipcu, także w mieście Dalian, stwierdzono pierwsze przypadki zakażenia koronawirusem, który został następnie wykryty na opakowaniach importowanych, mrożonych owoców morza. Według chińskich władz, koronawirusem zakaziło się wówczas 118 osób.
Kwestia obecności patogenu na importowanej żywności budzi wiele kontrowersji. Chińskie władze wstrzymują import żywności od producentów, których produkty podczas inspekcji sanitarnej w Chinach dały pozytywne wyniki testów na obecność koronawirusa.
Patogen zazwyczaj jest stwierdzany na zewnętrznych opakowaniach żywności lub wewnątrz kontenerów. Z tego powodu w Chinach wzrasta nieufność wobec tego typu importowanych produktów.
Światowa Organizacja Zdrowia jak dotąd nie potwierdziła jednak, że koronawirusem można się zakazić przez kontakt z mrożoną żywnością.
Czytaj także: Wirus. Dlaczego Chiny nie mają takich problemów jak Europa?