Aby ustalić główne czynniki podwyższające śmiertelność u osób zainfekowanych koronawirusem, przebadano 4035 pacjentów chorujących na COVID-19. Badanie to przeprowadziło w sumie ponad pół tysiąca lekarzy i pracowników naukowych w 127 hiszpańskich ośrodkach służby zdrowia. Jest to największe badanie w tym kraju dotyczące czynników kluczowych dla większego prawdopodobieństwa śmierci po zakażeniu SARS-CoV-2. Wyniki zaprezentowało Hiszpańskie Towarzystwo Chorób Zakaźnych i Mikrobiologii Klinicznej (SEIMC). Za główne czynniki podnoszące ryzyko zgonu na COVID-19 uznano płeć męską oraz wiek przekraczający 75 lat. Za ważne dla zwiększenia ryzyka zgonu uznano też otyłość pacjentów oraz inne choroby, które towarzyszyły koronawirusowi. Z analiz wynika, że najczęstszą - poza COVID-19 - chorobą występującą u hiszpańskich zmarłych poza otyłością były też nadciśnienie tętnicze, przewlekła obturacyjna choroba płuc, a także cukrzyca. Autorzy analiz wskazali, że średnio zgon osoby z COVID-19 następował po dziesięciu dniach od przyjęcia do placówki medycznej. W prawie 60 proc. przypadkach zgonowi towarzyszyły objawy zespołu ostrej niewydolności oddechowej, a 55 proc. zmarłych osób miało powyżej 80. roku życia. Badanie, które uwzględniło jedynie osoby zakażone na terenie Hiszpanii w marcu, wykazało również, że w ciągu pięciu miesięcy epidemii średni wiek osób zakażonych w tym kraju spadł z 70 lat do 36. Chcesz wiedzieć więcej na temat pandemii koronawirusa? Sprawdź statystyki: Polska na tle świata Sytuacja w poszczególnych krajach Wskaźniki w przeliczeniu na milion mieszkańców