Jak poinformowała Ewa Szpiek z Międzynarodowych Targów Gdańskich, ekspozycje corocznie odwiedza kilka tysięcy profesjonalistów, m.in. szefów kuchni, właścicieli cukierni, piekarni i kawiarni, restauratorów, dystrybutorów, hurtowników, a także właścicieli managerów hoteli, pensjonatów, uzdrowisk, sanatoriów, obiektów Spa&Wellness i centrów konferencyjnych. Na targach "Baltpiek" swoją ofertę prezentują producenci maszyn i urządzeń dla przemysłu piekarniczego, młynarskiego, a także urządzeń do produkcji lodów i dodatków smakowych.cukierniczego. Maszyny, urządzenia, technologie, wyroby kulinarne i artykuły do cateringu prezentowane są podczas targów "Gastroexpo". Na targach "Ciepły Bałtyk" prezentowane są z kolei najnowsze rozwiązania dla hoteli, pensjonatów, sal konferencyjnych i centrów SPA. Targom towarzyszy m.in. Forum Kulinarne, podczas którego szefowie kuchni zaprezentują nowoczesne aranżacje kuchni, dań wegetariańskich, ryb i owoców morza, sałat i sałatek, mięsa, zakąsek bankietowych, a także najnowocześniejsze techniki dekorowania dań. Tegorocznym tematem przewodnim jest kuchnia pomorska i kaszubska. Każdy odwiedzający targi będzie mógł też wziąć udział w bezpłatnym kursie degustacji win oraz obejrzeć pokazy barmańskie. Podczas targów odbędzie się konkurs cukierniczy o Puchar Starszego Cechu Piekarzy i Cukierników dla uczniów szkół gastronomicznych, cukierniczych i piekarniczych. Najlepsze produkty targów nagrodzone zostaną Medalami Mercurius Gedanensis, Grand Prix Mercurius Gedanensis, a także Nagrodą Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Nagrodzone zostaną również najatrakcyjniejsze stoiska wystawiennicze. Honorowy Patronat nad targami sprawują ministrowie: Gospodarki oraz Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Targi w Centrum Targowym w Gdańsku potrwają do piątku.