Na swoją siedzibę firma wybrała... centrum handlowe Madison w Gdańsku, w którym znajdują także powierzchnie biurowe. Na początku gdańskim oddziale Arli pracę rozpocznie ok. 30 osób. Przez kolejny rok zatrudnienie będzie stopniowo zwiększane. Docelowo finansami firmy ma się zajmować 150 osób. Pierwsze rekrutacje już trwają. - Szukamy finansistów i osób ze znajomością języków skandynawskich. Chcemy zatrudniać studentów, ale też ludzi z doświadczeniem - mówi Henrik Bak, dyrektor finansowy firmy. Decyzję o inwestycji w Trójmieście zarząd duńsko-szwedzkiej firmy podjął w połowie kwietnia. Pierwsze rozeznanie w Gdańsku przedstawiciele Arla Foods zrobili w styczniu. Jak mówią, wybierając siedzibę swojego ośrodka brali pod uwagę 62 miasta we wschodniej i środkowej Europie. Potem liczbę tę zawężono do siedmiu miast w pięciu krajach: Gdańska, Poznania i Łódzi, łotweskiej Rygi, litewskiego Wilna, Warny w Bułgarii i Cluja-Napoki w Rumunii. - Gdańsk okazał się najlepszy w zestawieniu kosztów, jakości i ryzyka inwestycyjnego. Inne bardzo ważne powody to bliskość do Skandynawii, a także duża liczba studentów i osób biegle władających językiem duńskim lub szwedzkim - wyjaśnia Henrik Bak. Gdańskie centrum finansowe Arla Foods swoim zasięgiem obejmie 12 państw, w których znajdują się zakłady produkcyjne koncernu. Będzie się opiekowało biurami sprzedaży w 27 krajach na pięciu kontynentach. Żeby powstało firma musi zlikwidować trzy mniejsze jednostki finansowe w angielskim Leeds, Sztokholmie i Viby w Danii. Część osób zostanie na jakiś czas przeniesiona do Gdańska głównie po to, aby dopilnować przenosin i przeprowadzić szkolenia. Później zastąpią ich Polacy. Koncern Arla Foods to największy producent wyrobów mlecznych w Skandynawii i jeden z czołowych w Europie. Jest spółdzielnią producentów mleka, do której należy 8,5 tys. szwedzkich i duńskich mleczarzy. Produkty Arla Foods sprzedawane są w ponad 100 krajach. Zarząd firmy mieści się w Arhus w Danii. Jeden z zakładów produkcyjnych znajduje się w Gościnie w województwie zachodniopomorskim. Koncern zatrunia 16,6 tys pracowników. Jacek Stańczyk j.stanczyk@trojmiasto.pl