Wydarzenie ma na celu przede wszystkim promocję bogactw Morza Bałtyckiego i ich ochronę oraz upowszechnianie spożywania ryb jako ważnego elementu diety. "Dary Morza" będą okazją do zaprezentowania historii i rozwoju miasta oraz portu Gdynia, a także aktywnego wspierania turystyki wodnej. Główną atrakcją imprezy będzie z pewnością wyjątkowy rejs statkiem Żeglugi Gdańskiej, "Danuta" wzdłuż morskiej linii brzegowej Gdyni. Na pokładzie statku popłyną osoby, które odebrały bezpłatne zaproszenia, dystrybuowane w hallu Urzędu Miasta Gdyni wczoraj i dziś ( ok. 100 osób). Przewodnikiem tej wycieczki będzie Krzysztof Gromadowski - Dyrektor ds. Współpracy Międzynarodowej Zarządu Morskiego Portu Gdynia S.A. W programie "Darów Morza" przewidziano także: Tuż po godz. 12.00 rozpoczęcie Konkursu V Międzynarodowych Mistrzostw Polski w Przygotowaniu Potraw z Dorsza "Dorszowe Żniwa", do którego przystąpi 18 ekip zawodowych kucharzy z całej Polski. Potrawy z dorsza (ryby poprzedniego dnia na wędkę złowią z kutra osobiście uczestniczący w konkursie kucharze!) oceniać będzie 15 - osobowe jury. Przewodniczącym jury będzie znany w Polsce kucharz z Sycylii - Giancarlo Rosso, a w składzie kapituły znajdą się także m.in. - Grzegorz Kazubski - szef kucharzy Makro na Polskę oraz Dariusz Zahorański - naczelny szef kucharzy sieci hoteli Radisson w Polsce. Wyniki Mistrzostw zostaną ogłoszone koło godz. 19.00. Później, około 13.00, pełen emocji kulinarny pokaz przygotowania potraw z dorsza z udziałem przedstawicieli Urzędu Miasta (rzecznik prasowy UM Gdyni Joanna Grajter i Jerzy Cieśliński - naczelnik wydziału nadzoru właścicielskiego UM oraz Krzysztof Gromadowski dyrektor Zarządu Morskiego Portu Gdynia S.A.) oraz zawodowych kucharzy programu telewizyjnego "Kawa czy Herbata" z Warszawy. O 15.00 planowany jest "Muzyczny spacer po portach świata" - w wykonaniu znanych zespołów z Trójmiasta, które umilą degustację potraw rybnych. W tym samym czasie będzie można również porozmawiać z przedstawicielami Morskiego Instytutu Rybackiego, Stacji Morskiej Instytutu Oceanografii UG na Helu oraz z rybakami z Oksywia. UWAGA! Stacja Morska Instytutu Oceanografii Uniwersytetu Gdańskiego w Helu zaprezentuje projekt "Czynna ochrona morświnów", który jest realizowany na Zatoce Puckiej. Pracownicy Stacji będą m.in. namawiać do zakupu produktów z ryb łowionych metodami przyjaznymi dla bałtyckich ssaków (fok i morświnów). Zapraszamy do wspólnej zabawy wszystkich mieszkańców Gdyni i turystów - smakoszy rybnych! W trakcie tej imprezy zostanie zrealizowany 15-minutowy reportaż, który będzie wyemitowany 13 sierpnia w programie "Kawa czy herbata" w TVP 1. Zespół Prasowy Urzędu Miasta Gdyni