Realizowany od 2009 r. program "Owoce w szkole" finansowany jest ze środków pochodzących z budżetu UE (75 proc.) oraz z budżetu krajowego (25 proc.). W sumie w roku szkolnym 2012/13 z budżetu UE do 24 państw trafi na ten cel 90 mln euro, w tym dla Polski 12,3 mln euro. W Pomorskiem w pierwszym semestrze planuje się wydać prawie 2 mln zł. Zastępca dyrektora oddziału Agencji Rynku Rolnego w Gdyni, Leszek Golasiński poinformował, że w roku szkolnym 2012/2013 w programie uczestniczą 603 szkoły spośród wszystkich 608 szkół podstawowych z terenu woj. pomorskiego, co stanowi 99 procent. - Jesteśmy niekwestionowanym liderem w kraju jeśli chodzi o odsetek dzieci korzystających z programu - podkreślił. Poinformował, że na zakończenie poprzedniego roku szkolnego w Pomorskiem w programie uczestniczyło 86 proc. uprawnionych dzieci. Średnio w kraju ten odsetek wyniósł 72 procent. ARR w Gdyni szacuje, że w pierwszym semestrze sfinansuje w Pomorskiem ponad 1,6 mln porcji owocowo-warzywnych (o wartości prawie dwóch milionów zł). Golasiński zwrócił uwagę, że w bieżącym roku szkolnym w porównaniu z poprzednim liczba porcji w semestrze zwiększyła się z 20 do 24 oraz wzrosła stawka za porcję z 1,09 zł na 1,20 zł. Każde dziecko uczestniczące w programie otrzymuje jednorazowo porcję zawierającą jeden owoc i jedno warzywo. W ciągu 10 tygodni bieżącego semestru uczniowie otrzymają 24 porcje, tj. przez 6 tygodni otrzymają po dwie porcje a przez 4 tygodnie po trzy porcje. Poinformował, że w woj. pomorskim owoce i warzywa do szkół dostarcza 13 dostawców (10 z woj. pomorskiego, 1 z woj. mazowieckiego i 2 z woj. warmińsko-mazurskiego). Dostawcy z Pomorskiego od 2009 r. czyli od początku uczestniczą w programie. Głównym celem unijnego programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania. Dzieci dostają świeże owoce (jabłka, gruszki, truskawki), świeże warzywa (marchew, paprykę słodką, rzodkiewki) oraz soki owocowe, warzywne oraz owocowo-warzywne. ARR poinformowała wcześniej, że z badań przeprowadzonych w Polsce wynika, że wzrosło spożycie owoców wśród dzieci, jak również znacznie zwiększyła się ich wiedza oraz wiedza ich rodziców na temat korzyści wynikających z jedzenia tych produktów. W propozycji reformy Wspólnej Polityki Rolnej w wieloletnim budżecie Unii Europejskiej do 2020 r., Komisja Europejska proponuje zwiększenie środków unijnych dostępnych na program z 90 mln euro do 150 mln euro rocznie.