Rzeczniczka prasowa Pomorskiego Urzędu Marszałkowskiego Małgorzata Pisarewicz poinformowała w środę, że w tym roku na listę zostały wpisane m.in. kaszubski kuch marchewny, wieprzowina w słojach z Żuław, szmurowana, czyli duszona na wędzonce, kapusta, pierśnik dębogórski, powiślańska śliwka w occie, kukle kaszubskie oraz gołąbki z pęczaku z grzybami. Drugie miejsce na liście z 111 produktami zajmuje województwo śląskie, trzecie - podkarpackie (95 produktów). Na ostatnim miejscu są: Lubuskie i Zachodniopomorskie - po 10 produktów na liście. Produkty tradycyjne podzielone są na 10 kategorii, m.in. sery i inne produkty mleczne, mięso świeże oraz produkty mięsne, orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce, miody oraz napoje (alkoholowe i bezalkoholowe). Wnioski o wpis na listę są przyjmowane i weryfikowane przez marszałków województw. Następnie dokumenty trafiają do resortu rolnictwa. Produkt ma prawo zgłosić każdy wytwórca: przedsiębiorstwo, stowarzyszenie jak i osoba prywatna. W woj. pomorskim wiele produktów zgłaszają koła gospodyń wiejskich. Aby znaleźć się liście, trzeba m.in. udowodnić, że dana receptura jest wykorzystywana niezmiennie, od co najmniej 25 lat i wykonywana przy użyciu tych samych tradycyjnych metod. Listy produktów tradycyjnych mają promować i rozpowszechniać informacje o produktach wytwarzanych tradycyjnymi, historycznie udokumentowanymi metodami. Lista ma też pomóc w promocji produktów za granicą oraz przygotować producentów do rejestracji nazw wpisanych na nią produktów na szczeblu unijnym. Umieszczenie produktu na krajowej liście produktów tradycyjnych nie gwarantuje żadnej ochrony prawnej.