Jest to jedyny hotel w grodzie nad Motławą mieszczący się w oryginalnych murach budynku sprzed 300 lat. Budowniczym udało się zachować wiele oryginalnych elementów np. stropy i belki. Hotel znajduje się przy ulicy Szafarnia, przy gdańskiej marinie jachtowej, naprzeciwko Żurawia. Właściciel "Gdańska" ubiega się o uznanie obiektu za czterogwiazdkowy. Inwestorem jest Navimor International (NI) działający dotychczas w branży okrętowej. Dyrektor handlowy NI, Jarosław Popis powiedział, że pierwszych gości hotel przyjmie 1 sierpnia. Do ich dyspozycji będzie 48 pokoi. Doba w standardowym pokoju kosztuje około 400 zł. Oprócz hotelu, we wnętrzach spichlerza urządzona została także restauracja Brovarnia z pierwszym w Trójmieście mini browarem, który nawiązuje do wielowiekowej tradycji piwowarstwa w Gdańsku. Popis zapewnia, że oferowane będą trzy rodzaje piwa własnego wyrobu: jasne, pszeniczne i koźlak wg. bawarskiego prawa czystości z 1616 roku. W restauracji znajdującej się na parterze i na pierwszym piętrze spichlerza jest 300 miejsc. W lecie dodatkowe sto powstanie w ogródku na zewnątrz. Jako czas zbudowania spichlerza, opracowania podają połowę XVIII w.. Prawie od początku istnienia służył on do składowania przesyłek w obrocie portowym. Pod koniec wojny - po bombardowaniu śródmieścia Gdańska - spichlerz był jednym z nielicznych ocalałych budynków. W okresie powojennym pełnił funkcje magazynowe. Kilkanaście lat temu NI postanowił wyremontować spichlerz.