W sumie do sklepów w Pomorskiem trafiło prawie 2,5 tony podejrzanego mięsa. Mięso najpierw trafiło do dwóch hurtowni w Tuchlinie koło Sierakowic i Żukowie. Z hurtowni w Żukowie skażone mięso przewiezione zostało do trzech sklepów w Trójmieście: - w centrum Gdyni, przy ulicy Władysława IV - na targowisku w dzielnicy Witomin - w Gdańsku Zaspie na targowisku przy ul Jana Pawła II. Z hurtowni w Tuchlinie mięso trafiło głównie do sklepów firmowych hurtowni znajdujących się: - w Brusach - dwóch sklepów w Kościerzynie, Chojnicach, Kartuzac - do sklepów w Sierakowicach, Człuchowie i Starej Kiszewie. W południe w 40 gospodarstwach położonych w pobliżu dwóch wykrytych ognisk ptasiej grypy pod Płockiem rozpocznie się akcja gazowania drobiu z prywatnych hodowli. Tak zdecydował sztab kryzysowy. W sumie trzeba będzie wybić kilkaset sztuk kur, gęsi i indyków. W nocy z ferm pod Płockiem wywieziono do spalarni prawie sześć ton drobiu. To drób z gospodarstw zakażonych ptasią grypą, który trafił do ubojni na Warmii i Mazurach. Konwoje z mięsem jechały pod eskortą policji, aby "ani gram nie wydostał się z transportu" - podkreślają warmińsko-mazurscy weterynarze. Wirus H5N1 może się przenosić na inne gatunki zwierząt. Półtora roku temu odnotowano przypadek zarażenia się ptasią grypą przez kota w niemieckiej Rugii.