Znajdziemy tu: rodzime potrawy na stół świąteczny, propozycje na prezenty i dekoracje świąteczne wykonane przez niszowych producentów, artystów i rzemieślników z różnych regionów naszego kraju. Ponadto, jak to ma miejsce na licznych tego typu kiermaszach w całej Europie, są dla pokrzepienia i rozgrzewki (podczas mrozów zwłaszcza!) proste, gorące potrawy, a do tego grzaniec z wina i miodów pitnych. Swoje produkty wystawiają producenci tradycyjnych wędlin, w tym rzadko spotykanych z jagnięciny, także nalewek, miodów naturalnych i pitnych, serów długodojrzewających z małych serowni z Mazur i Podlasia, czosnku, grzybów suszonych i zaprawianych, bakalii i pieczywa. Ponadto - ciasta (pierniki na miodzie, sękacze, sernik domowy, keks dojrzewający) oraz słodycze świąteczne. Także potrawy z ryb morskich i hodowlanych przetworzonych lub wędzonych, gotowe wyroby garmażeryjne na stół wigilijny i świąteczny: pierogi z kapustą i grzybami, ryby faszerowane, pasztety z ryb i mięsa. Do tego - dobre wina dla smakoszy oraz delikatesy na stół świąteczny ze starej...greckiej kuchni. Są też stanowiska gastronomiczne: jedno z gorącymi racuchami z jabłkiem, drugie z prostymi potrawami z rożna lub patelni (ryby, mięsa i kiełbaski, zupy, itd.). Klimat świąt tworzy także światło. Dużo światła! Na Kiermaszu są więc świece ręcznie wykonywane przez artystów z Krakowa. A w nocy po zmierzchu na okolicznych drzewach zapalają się tysiące świateł. Nie zabraknie takich świątecznych dekoracji jak aniołki i bombki ręcznie malowane, ozdoby na choinki a także różne wyroby rękodzieła z przeznaczeniem na prezenty. Z pewnością warto odwiedzić stoisko z nagraniami kolęd i muzyki świątecznej. Wszystko to w drewnianych domkach, ozdobionych jednakowo świątecznymi wielokolorowymi lampkami oraz dodatkowo dekoracjami wykonanymi przez uczestników kiermaszu. Informacja pochodzi z oficjalnej strony UM Gdynia