Babka bycza, zwana też obłą, krągłą lub pancerną, a kiedyś także śniadogłową, to ryba pochodząca z rejonu ponto-kaspijskiego. Do Bałtyku przedostała się prawdopodobnie w zbiornikach wód balastowych statków pływających pomiędzy Bałtykiem a Morzami: Czarnym, Azowskim i Kaspijskim. Po raz pierwszy złowiono ją w okolicach portu Helu, w 1990 r. Ryba żywi się małżami i po 3-4 latach osiąga długość około 17-20 cm. Największe okazy mają nawet 23-24 cm. Babek byczych w przybrzeżnych wodach Zatoki Gdańskiej stale przybywa. Mają tu wymarzone warunki bytowania. Rybacy nie łowią ich zbyt wiele, bowiem zapomniano jak smaczny jest ten gatunek ryby. Będzie się można o tym przekonać w sobotę o godz. 13.00, kiedy to organizatorzy zapraszają na degustację przekąsek z babki byczej. W programie weekendu: - "Babka jest smaczna" - fakty dotyczące biologii i historii babki byczej, a także parę smakowitych przepisów na przyrządzenie tej wyśmienitej ryby; - "Byczki w tomacie" - ogromna puszka konserwowa będzie kryła zagadki i quizy edukacyjne dla najmłodszych; - "Kolorowe byczki" - w kąciku plastycznym dzieci będą mogły rozwijać swoje talenty plastyczne przez kolorowanie bohatera weekendu. Zespół Prasowy UM Gdynia