Dotychczas do udziału w imprezie zgłosiło się w trzech miastach ponad 30 restauracji, ale ich liczba - według organizatorów - wzrośnie. Ceny posiłków w menu zostaną tej nocy obniżone o 25-50 proc. - Noc to nowy projekt propagujący turystykę kulinarną w Polsce. 25 maja od godziny 20 do 4 rano. Jednocześnie w Białymstoku, Poznaniu i Gdyni mieszkańcy i turyści będą mogli poznać bliżej to, co najlepsze w ofercie lokalnych restauracji. Imprezę uświetnią pokazy kulinarne, ciekawe konkursy dla gości, a przede wszystkim specjalne nocne menu przygotowane na tę okazję przez szefów kuchni - powiedział Szaran. Program imprezy uwzględnia atrakcje szlaków kulinarnych w Białymstoku i Gdyni oraz - powstającym podobnym - w Poznaniu. Szlaki kulinarne organizowane są przez samorządy, chodzi o połączenie zwiedzania miasta z ofertą miejscowych restauracji, które serwują kuchnię regionalną i światową. W ramach wydarzenia restauracje przygotują pokazy, które pozwolą gościom zobaczyć tajniki pracy szefów kuchni. - Pokazy w poszczególnych restauracjach będą odbywały się wedle ustalonego wcześniej harmonogramu, dzięki czemu uczestnicy będą mogli gościć w kilku wybranych przez siebie miejscach - powiedział Szaran.