Reklama

Reklama

Salmonella w mielonym pieprzu. GIS ostrzega

W czterech partiach mielonego czarnego pieprzu, wyprodukowanego przez firmę z Białegostoku, wykryto bakterię Salmonella - poinformował Główny Inspektorat Sanitarny. Spożycie produktu wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Bakterię wykryto w trakcie badań urzędowych. Wycofaniu podlegają cztery serie mielonego pieprzu wyprodukowane przez Agnex Krzysztof Wierzbicki 15-659 Białystok ul. Hotelowa 38.

Reklama

Chodzi o produkty: pieprz czarny mielony, 150 g, numer partii 1309/6 i data trwałości 03.2021; pieprz czarny mielony, 400 g, numer partii 2509/6 i data trwałości 03.2021; pieprz czarny mielony, 1 kg, numer partii 2509/6 i data trwałości 03.2021 oraz pieprz czarny mielony, 1 kg, numer partii 2409/6 i data trwałości 03.2021.

Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Pałeczki salmonelli są jedną z najczęstszych przyczyn zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego.

Zachorowania przez nie wywołane najczęściej objawiają się jako nieżyt żołądkowo-jelitowy, charakteryzujący się biegunką, bólami brzucha i wymiotami. Do zakażeń dochodzi najczęściej drogą pokarmową, po spożyciu zanieczyszczonej żywności.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje