Reklama

Reklama

Karpaty: Zapowiada się kiepski sezon lęgowy orłów przednich

Jak informują ornitolodzy, żyjące w polskich Karpatach orły przednie w tym roku będą mieć słabsze lęgi, niż w poprzednich sezonach. Część ptaków w ogóle nie przystąpiła do budowy i naprawiania gniazd. Populacja orłów przednich w kraju liczy zaledwie 35 par.

"Prawdopodobnie stan ten spowodowany jest niedostatkiem pokarmu. W ubiegłym roku nie obrodziły nasiona buka, bardzo mało było też żołędzi i innych nasion drzew leśnych. A co za tym idzie, nie rozmnożyły się w większej ilości gryzonie i inne drobne zwierzęta, którymi żywią się między innymi orły przednie" - powiedział w piątek dr Marian Stój z Komitetu Ochrony Orłów.

Dodał, że w zimie nie było też grubszej pokrywy śnieżnej, która zapewniłaby gryzoniom bezpieczeństwo, aby mogły się pod nią ukryć przed drapieżnikami i spokojnie rozmnożyć. "Wprawdzie orły przednie pojawiły się w swych rewirach lęgowych i to wcześniej niż zazwyczaj, bo już na początku lutego, gdyż sprzyjała temu wiosenna aura, ale nie wykazują większego zainteresowania rozrodem" - mówił przyrodnik.

Reklama

"Niewiele par przystąpi do lęgu"

W jego ocenie, z zachowania orłów przednich "można wywnioskować, że w tym roku niewiele par przystąpi do lęgu, gdyż niezbyt chętnie tokują i nie bronią swych miejsc gniazdowych przed innymi większymi ptakami". "Nie przeganiają np. kruków, myszołowów czy jastrzębi" - zaznaczył ornitolog.

Orły przednie składają dwa lub jedno jajo w trzeciej dekadzie marca. Wysiadywanie trwa około 40 dni. W większości przypadków odchowują tylko jedno pisklę. Jeśli wyklują się dwa, to silniejsze z nich eliminuje słabszego osobnika, co nosi nazwę "kainizmu". Rodzice nie ingerują w rywalizację.

Najwięcej na Podkarpaciu

W Polsce najwięcej par orłów przednich występuje w woj. podkarpackim. Gniazduje tam 20 par tych ptaków - siedem par w Górach Sanocko-Turczańskich, po sześć w Bieszczadach i Beskidzie Niskim, a jedna na Pogórzu Przemyskim.

Z kolei w woj. małopolskim po dwie pary z gniazdami stwierdzono w Beskidzie Sądeckim i Gorcach oraz po jednej parze w Pieninach i Tatrach. Zaś w woj. śląskim dwie pary zaobserwowano w Beskidzie Żywieckim.

Poza Karpatami orły przednie gniazdują jeszcze tylko na Wybrzeżu Bałtyckim - w Słowińskim Parku Narodowym.

Długość ciała orła przedniego przekracza 80 cm, a rozpiętość skrzydeł dwa metry. Drapieżnik ten żywi się głównie ssakami i ptakami. Poluje między innymi na zające, kuny, młode sarny, koty domowe, sowy, kruki, myszołowy. Nie gardzi również padliną. Pikując w locie osiąga prędkość do 160 km/godz.

Gniazda orłów przednich znajdują się w miejscach trudno dostępnych; w koronach wysokich drzew, najczęściej iglastych lub na półkach skalnych.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje