Reklama

Reklama

GIS ostrzega: Salmonella na skorupkach jajek

Na skorupkach partii jaj dostępnych w popularnej sieci sklepów wykryto bakterie salmonelli - poinformował Główny Inspektorat Sanitarny. Chodzi o produkt "Jaja świeże L Moja Kurka".

Jaja wyprodukowano dla Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn. Chodzi o produkt "Jaja świeże L Moja Kurka" z terminem spożycia 17.09.2021 i numerze partii 17/09/2021 PSK 98.Kod na skorupkach jaj to 3PL30211306. Producentem jest Specjalistyczne Gospodarstwo Rolne Augustyniak Dariusz, ul. Wiejska 55, 62-060 Stęszew Będlewo, Zakład Pakowania Jaj Zaparcin PL30215904WE.

W ramach ostrzeżenia publicznego dotyczącego żywności, GIS podał, że stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek oraz w treści jaj, opisanych w ostrzeżeniu.

Reklama


GIS przekazał, że Specjalistyczne Gospodarstwo Rolne Augustyniak Dariusz po otrzymaniu informacji o niezgodności rozpoczęło wycofanie partii kwestionowanych jaj z obrotu oraz poinformowało odbiorców. Zakład w ramach prowadzonej kontroli wewnętrznej dotychczas nie stwierdził niezgodności, zarówno w procedurach higienicznych jak i badaniach laboratoryjnych.

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Poznaniu, nadzorujący producenta kwestionowanych jaj, w ramach postępowania pobrał próbki urzędowe z kurników, z których pochodzą kwestionowane jaja.
Sanepid zaleca konsumentom, by nie spożywali partii jaj określonej w ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. GIS przypomina też, że bakterie obecne na skorupkach mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami. 


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy