Reklama

Reklama

GIS ostrzega. Salmonella na skorupkach jajek

O wykryciu bakterii Salmonella Enteritid na skorupkach jajek poinformował Główny Inspektorat Sanitarny. Jak przekazał zjedzenie jajek bez wcześniejszej obróbki termicznej grozi zatruciem pokarmowym. Bakterie mogą przenosić się też na inne powierzchnie.

Jak informuje Główny Inspektorat Sanitarny, chodzi o partię jaj "Świeże jaja", klasa A, kategoria wagowa L-Duże, 10 szt. z minimalnej trwałości: 20.07.2021, o kodzie na skorupkach: 3PL 30221328. Producentem jest INVEST MICHEL Sp. j., Kobierne 44A, 05-311 Dębe Wielkie, nr zakładu pakowania jaj PL 14125903 WE.

O sprawie poinformowano powiatowego lekarza weterynarii w Mińsku Mazowieckim, nadzorującego producenta kwestionowanych jaj, który podjął stosowne działania wyjaśniające. Zakład pakowania jaj INVEST MICHEL natychmiast po otrzymaniu informacji o niezgodności rozpoczął wycofanie danej partii z obrotu oraz poinformował fermę, z której pochodziły jaja.

Reklama

Trwają wyjaśnienia

GIS informuje, że zakład w ramach prowadzonej kontroli wewnętrznej dotychczas nie stwierdził niezgodności zarówno w procedurach higienicznych, jak i w badaniach laboratoryjnych. "Zespół HACCP firmy dokonał kontroli wewnętrznej zakładu. Zapisy produkcyjne oraz rejestry mycia i dezynfekcji zakładu nie wykazały nieprawidłowości. Badania powierzchni maszyn produkcyjnych i pomieszczeń magazynowych wykonane przez podmiot nie wykazały obecności pałeczek Salmonella" - czytamy w komunikacie.

Poinformowano, że trwa dalsze postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

Bakterie mogą się przenosić

GIS zwraca uwagę, że "bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami".

Firma INVEST MICHEL poinformowała, że zgodnie z polityką, jakości firmy oraz w trosce o bezpieczeństwo zdrowotne swoich klientów, konsumenci, którzy kupili produkt z kwestionowanej partii produkcyjnej, proszeni są o kontakt z zakładem pakowania pod nr tel. 606-990-211. Wszystkim klientom, którzy zwrócą produkt lub jego część wraz z opakowaniem (niezbędne do identyfikacji partii produktu), zostanie zwrócony produkt pełnowartościowy lub koszt nabycia produktu.

Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami znajdują się na stronie internetowej Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny: https://www.pzh.gov.pl/jaja-co-powinienes-wiedziec-2 .

Dowiedz się więcej na temat: GIS | Salmonella

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy