Gmina Puńsk w większości zamieszkana jest przez mniejszość litewską. Jej przedstawiciele przygotowali na to święto różne specjały, m.in. przetwory mleczne i miód w różnej postaci. Jednak główną atrakcją jest tradycyjne wypiekanie chleba. Litwini informują, że dobry wiejski chleb przygotowuje się wieczorem, a wypieka się dopiero następnego dnia. Do chlebowego ciasta potrzebna jest mąka, woda, sól i zaczyn, czyli wyrobione ciasto z mąki, wody i soli, które dojrzewa około tygodnia. Na spód formy na ciasto kładzie się ponadto tatarak i liść kapusty. W litewskiej tradycji święto chleba, mleka i miodu jest bardzo ważne. Związane jest ono z obchodami święta Matki Boskiej Zielnej. Zaraz po żniwach, z pierwszych plonów wypieka się pierwszy chleb, na którym - według starych wierzeń - koniecznie należy zaznaczyć palcem znak krzyża. Od soboty w Puńsku odbywają się "Dni Puńska - Zielna 2009". Zjechali tu w związku z tym twórcy ludowi, producenci serów, miodu, chleba i wędlin. W centrum Puńska można kupić również wyroby kowalskie i tradycyjne ubiory. Chętni mogą ponadto pojeździć bryczką, a przy okazji zwiedzić osadę jaćwiesko-pruską w Oszkiniach lub skansen w Puńsku. Mniejszość litewska w Polsce pieczołowicie pielęgnuje swoje zwyczaje i obrzędy. Litwini szacują, że w Polsce mieszka ich kilkanaście tysięcy. Jednak - według ostatniego spisu powszechnego, którego wyniki podważają organizacje mniejszości narodowych z Podlasia - mniejszość litewska w Polsce liczy ok. 5,8 tys. osób. Największe skupiska Litwinów są w gminach Puńsk i Sejny (woj. podlaskie).