W tym roku po raz pierwszy więcej było w konkursie kiszek ziemniaczanych (zgłoszono 13 kiszek i 5 babek ziemniaczanych - przyp. red.), choć przyrządzenie ich jest bardziej pracochłonne. Jury najbardziej smakowały dania przygotowane przez mężczyzn. Najlepszą kiszkę, uznaną przez jurorów za bardzo tradycyjną, upiekł Waldemar Backiel z Białegostoku, zaś najlepszą babkę Tomasz Sańczyk z Wasilkowa. Kiszka i babka ziemniaczana to potrawy typowe dla kuchni podlaskiej. Przed laty były podstawowym daniem ubogich mieszkańców Podlasia. Obecnie stają się jedną z atrakcji kulinarnych tego regionu. Każdy kucharz ma inny przepis na babkę i kiszkę, własne proporcje składników i sposób przyprawiania. W tym roku do oceny jury przedstawiono potrawy m.in. z boczkiem, świeżą papryką, grzybami, koprem, a nawet kaszą orkiszową. Zarówno zawodowi kucharze, jak i gospodynie podkreślają jednak, że kluczowy jest podstawowy surowiec, czyli ziemniaki. Organizatorzy konkursu (była to już jego 9. edycja) uważają, że impreza spełniła jeden z celów, dla których została wymyślona - skutecznie promuje regionalną kuchnię. Babka i kiszka ziemniaczana stają się coraz popularniejsze i chętnie zamawiane, zwłaszcza w gospodarstwach agroturystycznych. Podobnie ma się rzecz z innymi podlaskimi przysmakami, np. robionymi tradycyjnymi metodami ogórkami kiszonymi czy sękaczami, które są bardzo popularne. W czasie festynu, którego częścią był festiwal kuchni regionalnej i rękodzieła ludowego, odbył się też konkurs puszczańskich nalewek (Supraśl otacza Puszcza Knyszyńska - red.). W tym roku w konkursowe szranki stanęło kilkanaście takich trunków. Spotkania z Naturą i Sztuką "Uroczysko" to doroczny festiwal artystyczno-przyrodniczy, uznawany obecnie za największą tego typu imprezę w kraju. W tym roku symbolem "Uroczyska" jest pszczoła - jej poświęcone będą sesje przyrodnicze, działania plastyczne i artystyczne. Odbędą się także koncerty, wystawy, pokazy filmów przyrodniczych i spektakle teatralne. Główna część imprezy zakończy się 10 czerwca.