- Projekt realizowany był dwutorowo: zajęcia odbywały się w szkołach i w gospodarstwach ekologicznych - powiedziała Agnieszka Wolska-Bocheńska z Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego. - Dzieci uczyły się tego, jak oznaczone są produkty ekologiczne i dlaczego warto je jeść. Staraliśmy się wyrobić u nich nawyk czytania etykiet, aby stały się świadomymi konsumentami. Każde zajęcia w szkole kończył się degustacją chipsów i batoników - oczywiście ekologicznych - zaznaczyła Wolska-Bocheńska. Dzieci mogły zobaczyć w gospodarstwach jak wygląda praca rolnika, zwiedzały także zakłady wytwarzające produkty ekologiczne. - Na przykład w piekarni, dzieci uczyły się, jak rozpoznawać poszczególne zboża. Mogły zobaczyć jak wygląda praca piekarza, poznały całą drogę powstawania chleba. Takie wizyty również kończyły się posiłkiem z potraw ekologicznych - podkreśliła Wolska-Bocheńska. Zajęcia prowadzone były przez nauczycieli z Wojewódzkiego Zespołu Edukacji Ekologicznej, który działa przy Izbie. Projekt "Zdrowo jem - zdrowo żyję" realizowany był od czerwca br. Finansowany był ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Rzeszowie oraz z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.