Głównym celem warsztatów jest przekazanie młodym kucharzom umiejętności, jak łączyć nowoczesną kuchnię polską z jednoczesnym wykorzystaniem produktów regionalnych. Z każdej szkoły może zgłosić się jedna grupa, złożona z dwóch uczniów i nauczyciela. Po zakończeniu naboru, 10 szkół - wybranych na podstawie kolejności zgłoszeń, weźmie udział w dwudniowych warsztatach. W czasie ich trwania przewidziana jest część praktyczna, obejmująca zajęcia ze znanymi kucharzami i restauratorami. Każda grupa będzie musiała również przygotować dania z regionalnych produktów. Natomiast w części teoretycznej uczestnicy zdobędą wiedzę na temat lokalnych produktów oraz systemów jakości żywności w Polsce i innych krajach UE. Podczas warsztatów zostanie ogłoszony konkurs kulinarny, którego finał odbędzie się w listopadzie tego w Warszawie. Zadaniem jego uczestników będzie przygotowanie w swojej szkole autorskich przepisów dań z wykorzystaniem produktów regionalnych. Celem projektu "Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska" jest promocja tradycyjnych produktów regionalnych. Konkurs organizuje Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego (PIPRiL) oraz Slow Food Polska. Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską.