- Działalność rozpoczęliśmy w październiku ubiegłego roku. Mieliśmy już cztery szkolenia. Jednak praktyczny kurs winiarstwa, który zaczynamy w sobotę, będzie naszą podstawową i sztandarową ofertą - powiedziała prezes Fundacji Galicja Vitis Ewa Wawro. Podkreśliła, że "pomysł z utworzeniem akademii, będącej centrum edukacji winiarskiej w Polsce, jak i położenie nacisku na zajęcia praktyczne prowadzonych kursów i szkoleń, jest precedensem w skali kraj". - Jak dotąd nikomu nie udało się przygotować i uruchomić podobnego ośrodka w Polsce - zaznaczyła. Dla słuchaczy zaplanowano 320 godzin zajęć; spotykać się będą podczas 20 zjazdów. Kurs po roku zakończy się egzaminem. W jego trakcie każdy z uczestników będzie musiał m.in. zaprezentować samodzielnie zrobione wino. Według Wawro "po ukończeniu rocznego szkolenia każdy z jego uczestników powinien poprawnie założyć i prowadzić winnicę oraz zrobić dobre wino". Podkreśliła, że "program kursu oparty został na najlepszych światowych wzorcach w tej dziedzinie, a wykładowcami będą specjaliści polscy i zagraniczni". - Duży nacisk chcemy położyć na zajęcia praktyczne, m.in. warsztaty będą prowadzone w winnicach, przetwórniach i laboratoriach - zauważyła. Z kolei rzeczniczka jasielskiego magistratu Agata Koba zwróciła uwagę, że działania akademii nie są "nastawionymi na zysk". - Dzięki wsparciu finansowemu samorządu Jasła, szkolenia mogą być wyceniane poniżej kosztów organizacyjnych, co w znaczącym stopniu zwiększa ich dostępność - zaznaczyła. Na Podkarpaciu jest ponad 150 winnic. Liczą od kilku arów do dwóch - trzech hektarów, przy czym przeważają winnice o powierzchni 20-40 arów. W regionie uprawia się winorośl m.in. w okolicach Jasła, Krosna, Strzyżowa, Rzeszowa, Przeworska. Przeważają odmiany odporniejsze, sprawdzone w lokalnym klimacie, m.in.: seyval blanc, hibernal, bianca, jutrzenka, johanniter na białe wina oraz rondo, regent, marechal foch i leon millot na czerwone. Początki uprawy winorośli na Podkarpaciu sięgają X-XI wieku. O rozpowszechnieniu jej upraw w dawnych wiekach świadczą np. lokalne nazwy geograficzne, jak Winna Góra, Winnica czy Winne, szczególnie liczne na pogórzach karpackich. Winiarstwo na tych terenach stopniowo zanikało w XVI i XVII stuleciu, w dużej mierze za sprawą konkurencji win węgierskich, które wówczas zaczęły być masowo przywożone do Polski. Uprawa winorośli powróciła na Podkarpacie w połowie lat 80. ubiegłego stulecia; pierwsza winnica powstała w Jaśle.