W kategorii produktów i przetworów roślinnych zwyciężył głubczycki olej rzepakowy wytworzony w firmie Napus-Oil. Kolejne nagrody przypadły w udziale pani Dorocie Majder za kwaszonkę z modrej kapusty i Urszuli Surzykiewicz za anyżki. Podczas prezentacji produkty degustowali nie tylko członkowie Komisji Konkursowej, której przewodniczyła Izabella Byszewska z Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Ponad tysiąc osób zwiedzających Muzeum Wsi Opolskiej posmakowało szpyrki wandzunej, wieprzowej łopatki ołmy z Węgier, pieczonego prosiaka i kwaszonki z modrej kapusty. Degustacjom towarzyszyły, jak zawsze, występy zespołów pieśni i tańca. Komisja konkursowa wybrała też produkty, które będą walczyć o przyznanie im Perły Kulinarnej na krajowej wystawie we wrześniu w Poznaniu. Opolskimi Perłami 2009 zostały kołocz śląski z Kujakowic i nalewka holunder sznaps. "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" - nagrody i wyróżnienia W kategorii produktów i przetworów roślinnych: I nagroda: NAPUS - OIL B. Błachowicz, M. Bednarczyk za naturalny rzepakowy olej głubczycki. II nagroda: Dorota Majder za kwaszonkę z modrej kapusty i Urszula Surzykiewicz za anyżki. III nagroda: Maria Apostel KGW Chrzelice za marmolade z jabłek oraz Stowarzyszenie na Rzecz Odnowy i Rozwoju Wsi "Sami Sobie" za chleb z Wilamowic Nyskich. Wyróżnienie: Danuta Majewska za konfiturę z porzeczki. W kategorii produktów i przetworów zwierzęcych: I nagroda: Adam i Grzegorz Ptak za kiełbasę wiejską oraz Anna i Piotr Szafrańscy za szpyrkę wandzunoł. II nagroda: Józefa Robak za szynkę wędzoną szpyrkowaną czosnkiem. III nagroda:Lidia Fronia za wieprzową łopatke Ołmy z Węgier. Wyróżnienie: Róża Wieczorek za babkę mięsną. W kategorii napojów: I nagroda: Teresa Kern za syrop z buraków cukrowych. II nagroda: Witold Hreczaniuk za nalewkę z pigwowca. III nagroda: Krystyna Henzel za nalewkę wiśniową. Wyróżnienie: Krystyna Larisch za kompot Cztery pory roku - jesień. W kategorii inne produkty regionalne: Wyróżnienie: Zofia Sławęta - Birska za sernik babci Marysi. Nagroda "Perła 2009": 1. Anna i Piotr Szafrańscy z Popielowa za Holunder schnaps. 2. Beniamin Godyla z Kujakowic za kołocz śląski.