Głównym celem Sieci jest promocja i poprawa jakości lokalnej żywności oraz wzmocnienie regionalnej tożsamości. Do sieci mogą przystąpić rolnicy, ogrodnicy, producenci i przetwórcy żywności, restauracje i obiekty usług hotelarskich, a każdy producent uczestniczący w regionalnej sieci opolskiej, po spełnieniu kryteriów wymaganych dla produktów i potraw uznawanych za żywność lokalnego pochodzenia wysokiej jakości ,otrzymuje certyfikat i logo "Dziedzictwo Kulinarne Opolskie". Pierwszy nabór członków do Sieci ogłoszono jesienią 2009r. Zespół ds. Dziedzictwa Kulinarnego powołany przez Marszałka Województwa Opolskiego oceniał 13 pierwszych zgłoszeń. Zespół wyznaczył 5 podmiotów, które przed przyznaniem członkostwa w Sieci należało odwiedzić i sprawdzić ich ofertę. Takie wizyty właśnie się odbyły. W gospodarstwie agroturystycznym "U Edyty" w Odrowążu, Zespół zapoznał się z ofertą gospodarstwa i skosztował wyrobów własnych: świeżych rogalików z serem, krupnioka oraz żymloka, a w gospodarstwie agroturystycznym "Rancho w dolinie Odry" w Przewozie, zapoznał się z ofertą turystyczną oraz degustował produkty tradycyjne "germuszkę" i "ścierkę". W Piekarni-Cukierni Krystian Stosiek w Rzepcach, prowadzonej od 1927 roku, zapoznano się z tradycyjnymi metodami wypieków krajanek, kołocza śląskiego, chleba. Gospodarstwo "Jantar" w Przygorzelu przedstawiło bardzo bogatą ofertę swoich wyrobów, m.in. soków oraz przetworów z owoców i warzyw. Na podniesienie atrakcyjności tego miejsca wpływa niewątpliwie jego malownicze położenie między lasami. Na zakończenie tej smakowitej podróży Zespół poznał ofertę kulinarną restauracji "Złota Kaczka" w Mirowszczyźnie, gdzie serwowane są zarówno dania tradycyjne, jak i nowe, przygotowane przez szefa kuchni, który z wielkim zaangażowaniem opowiadał o swoich potrawach, przygotowanych ze składników pochodzących od lokalnych dostawców. Teraz Zespół nie ma wątpliwości, co do odwiedzonych podmiotów, które z pewnością znajdą się w Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, przyczyniając się do promocji żywności pochodzącej z regionu opolskiego w kraju i na świecie. Zespół prasowy UMWO