W tym roku karp ma być droższy niż przed ubiegłorocznymi świętami. Ile kosztuje ryba i co wpłynęło na zmianę cen? - Kilogram karpia kosztuje obecnie średnio o 2 zł więcej niż w analogicznym okresie 2009 roku. W naszym gospodarstwie jest to 14 zł za 1 kg karpia (lub amura), w sklepach ok. 15 zł. Wpływ na wzrost cen ma mniejsza ilość ryb z tegorocznych połowów. Jest to spowodowane głównie ciężką zimą, w czasie której wiele ryb poginęło z powodu przyduchy. Również powodzie miały tutaj duże znaczenie: trzeba było pootwierać przepusty w stawach, w skutek czego wiele ryb uciekło. Ponadto, drogie jest tegoroczne zboże, którym karmi się ryby na przyszły rok. Dlaczego w dużych sieciach handlowych ryba jest tańsza niż w zwykłym sklepie? - W hipermarketach ryba jest niewiadomego pochodzenia. Sieci zamawiają duże ilości ryb w cenach hurtowych. Nieraz sprzedają je taniej niż kupiły, ponieważ mają zyski z innych produktów nabywanych przez klientów karpia. Czy to oznacza, że ryba z "sieciówki" jest gorsza? - Karp dojrzewa w cyklu trzyletnim. Od wylęgu do sprzedaży upływa właśnie tyle czasu. Inaczej jest na przykład z kurczakiem, którego łatwiej utuczyć. Niektórzy prowadzą również intensywny chów ryby. Karmią ją granulatami czy innymi pożywkami, dzięki czemu ich karp osiąga dojrzałość po dwóch latach. W gospodarstwach rybackich, takich jak nasze, zarówno karpie jak i amury są hodowane na naturalnej karmie zbożowej. Dojrzewają po trzech latach od wylęgu. JL