Perły FARMY zdobyli państwo Gizela i Zygmunt Kubinowie z Lubieszowa za piwo miodowe oraz Danuta Majewska z Lubicza za kluski śląskie z roladą i modrą kapustą (w kategorii gastronomia). Opolscy zdobywcy "Perły" zostali nominowani do tej nagrody w trakcie tegorocznego regionalnego konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo", który odbył się w Opolu-Bierkowicach. W konkursie Acanthus Aureus nagrodzone natomiast zostało stoisko głubczyckiej firmy Top Gen, a w salonie kontraktacji Ogrodniczych Pro-Horti 2008 - stoisko oleskiej firmy "Bradas Adam i Jan Tyrała". Województwo opolskie promowało się w "Pawilonie Regionów" i "Pawilonie Dziedzictwa Kulinarnego". Oba stoiska odwiedziło mnóstwo zwiedzających. Zainteresowanie wzbudzała prezentacja Byczyny, która pokazała swoje tradycje rycerskie. Kietrz zaś, który prezentował się jako ostoja urodzaju, częstował gości pieczonym prosiakiem i indykiem. Opolanie serwowali też kołocz śląski, miody, nalewki, kapustę kiszoną "Gładyszówkę" oraz sery domowe smażone. W poznańskiej FARMIE uczestniczył członek Zarządu Województwa, Tomasz Kostuś. Zespół prasowy UMWO