Naukowcy z Uniwersytetu w Barcelonie stwierdzili, że trzoda chlewna karmiona dużą ilością surowej skrobi ziemniaczanej ma istotnie zmniejszony poziom białych ciałek krwi, czyli leukocytów. Liczba leukocytów rośnie w organizmie w przypadku stanów zapalnych, czy chorób, ich podwyższony poziom bywa też wynikiem wysiłku fizycznego lub stresu. Liczba białych ciałek u zwierząt poddanych eksperymentowi była jednak niższa od przeciętnej o średnio 15 procent, co wskazuje na ogólnie lepszy stan zdrowia. Badacze piszą na łamach "Journal of the Science of Food and Agriculture", że w przypadku ludzi podobny efekt jest również możliwy. Nie jemy co prawda surowych ziemniaków, ale około 10 procent spożywanej przez nas skrobi to tak zwana skrobia odporna na trawienie, której działanie na układ immunologiczny może być podobne, jak w przypadku surowej skrobi. Być może warto zatem wzbogacić naszą dietę w produkty, które ją zawierają.