Główny Inspektor Sanitarny Andrzej Wojtyła poinformował w sobotnim komunikacie, że wszystkie osoby, które miały kontakt z chorym drobiem w wykrytych na Mazowszu ogniskach ptasiej grypy (chodzi o dwie fermy w gminie Brudzeń koło Płocka), są objęte nadzorem epidemiologicznym. Ryzyko zakażenia ludzi wirusem jest minimalne - podkreśla Główny Inspektor Sanitarny. Inspektor przypomina ponadto zalecenia, których przestrzeganie minimalizuje ryzyko zakażenia wirusem H5N1: - Mięso drobiowe, przetwory drobiarskie i jaja można spożywać po poddaniu ich obróbce cieplnej w temperaturze minimum 70 stopni Celsjusza (np. jajko na twardo gotuje się w wyższej temperaturze). Zamrożenie mięsa nie niszczy wirusa ptasiej grypy. - Wszystkie przedmioty, które miały kontakt z surowym drobiem (talerze, noże, deski do krojenia) należy myć dokładnie, z użyciem detergentu. Należy unikać styczności surowego mięsa drobiowego z innymi produktami spożywczymi. - Po kontakcie z dzikim ptactwem albo drobiem bezwzględnie należy umyć ręce. - Nie dotykać, bez odpowiedniego zabezpieczenia, martwych lub sprawiających wrażenie chorych ptaków dzikich, ani ubitego drobiu. Przede wszystkim należy dopilnować, by nie robiły tego dzieci. Należy też pilnować, by dzieci unikały ferm hodowlanych i innych miejsc, gdzie mogłyby mieć kontakt z ptakami. Główny Inspektor Sanitarny przypomina też o zakazie przywozu z zagranicy żywego i martwego ptactwa, drobiu i wyrobów drobiarskich, jaj, nieprzetworzonych piór, pierza, puchu oraz trofeów myśliwskich.