Starania Francji podyktowane były tym, że jej sektor rolnictwa odgrywał większą rolę niż w pozostałych krajach. W traktacie zaproponowano stopniowe wprowadzanie wspólnej organizacji rynków branżowych; powstał wspólny rynek mleczarski, rynek wołowiny i cielęciny, zbożowy, nasion oleistych, wina, ziemniaków i inne. Kilka lat później przystąpiono do stopniowego wyrównywania cen na artykuły rolne, stosowania opłat wyrównawczych i tworzenia jednolitego rynku artykułów rolnych. Sposoby pomocy rolnikom UE różniły się w zależności od rynku. W przypadku zboża, mleka, mięsa wołowego i wina zapewniano rolnikom utrzymanie cen. Producenci tytoniu otrzymywali bezpośrednią pomoc. Rynek jaj i drobiu był chroniony przez odpowiednie zapory wobec rynków zewnętrznych. W tym celu ustalono trzy ceny: orientacyjną, gwarantowaną (średnio ponad 70 proc. ceny orientacyjnej) i progową (stanowiącą zaporę dla producentów z krajów trzecich). Wieloletnie subwencjonowanie rolnictwa doprowadziło w Unii Europejskiej do nadprodukcji. Wprowadzono wówczas ograniczenia przy sprzedaży mleka; przy nadprodukcji rolnikom płacono mniej. W końcu lat osiemdziesiątych podobny mechanizm objął zboża, rośliny oleiste i białkowe. W ramach reformy WPR obniżono też ceny interwencyjne zbóż o 33 proc. w ciągu trzech lat, a następnie przystąpiono do obniżania cen na mięso wołowe, mleko i tytoń. Wprowadzono również bezpośrednią pomoc dla rolników, pokrywającą różnicę cen produktów rolnych. Wypłacanie pomocy uzależniono od zaniechania upraw na określonej powierzchni gospodarstwa. Ustalono limity powierzchni ziemi uprawnej oraz liczby zwierząt hodowlanych na jedno gospodarstwo w krajach Unii Europejskiej. W połowie 2003 roku ministrowie rolnictwa Unii Europejskiej osiągnęli porozumienie o kolejnej radykalnej reformie WPR. Reforma polega przede wszystkim na znacznym uniezależnieniu - od 2005 roku - dopłat bezpośrednich od produkcji, a także na stopniowych niewielkich obniżkach tych dopłat w obecnych państwach członkowskich i przesuwaniu zaoszczędzonych w ten sposób pieniędzy na rozwój obszarów wiejskich w tych krajach. Reforma przewiduje obniżanie cen interwencyjnych na rynku produktów mleczarskich: w latach 2004-2006 cena, od której zaczyna się interwencyjny skup odtłuszczonego mleka w proszku, zostanie obniżona o 15 proc. Natomiast cena interwencyjna masła zostanie obcięta w latach 2004- 2007 o 25 proc. Reforma przewiduje też zaostrzenie warunków jakości, standardów sanitarnych, ekologicznych i dotyczących dobrostanu zwierząt.