Warto wiedzieć o tym, że niska temperatura jest w stanie całkowicie zmienić smak żywności, pozbawić ją składników odżywczych, a nawet przyczynić się znacząco do jej pleśnienia i zepsucia. Oto osiem produktów, których nie powinnaś trzymać w lodówce: Pomidory Pomidory nie znoszą zimna - w lodówce szybko tracą aromat i smak. Warto trzymać je na ladzie - mając je pod ręką szybko zareagujesz, gdy skórka zacznie się marszczyć, a to ostatni moment, by zjeść je ze smakiem. Pomidory to bogate źródło witaminy C, potasu i kwasu foliowego. Miód Miód w lodówce? Choć trudno w to uwierzyć, w niektórych domach właśnie tam przechowywany jest ten słodki i bogaty w wartości odżywcze dar natury. Miód nie lubi zimna, ale nie należy wystawiać go również na działanie promieni słonecznych. Najlepiej przechowywać go na blacie, w pokojowej temperaturze. Miód to bogate źródło kwasu foliowego, zawiera również żelazo, potas, fosfor i witaminy A, B2, B12 i C. Masło orzechowe Polacy pokochali masło orzechowe - smarujemy nim pieczywo, używamy go do naleśników, deserów i koktajli. Niestety, nie zawsze wiemy, jak je przechowywać, by nie traciło wartości odżywczych i smaku. Masła orzechowego nigdy nie trzymamy w lodówce. Idealna będzie chłodna i ciemna szafka w kuchni. Masło orzechowe to bardzo bogate źródło witamin z grupy B, fosforu, potasu i żelaza.