Pożywienie to niezbędne paliwo, wspierające funkcje wszystkich procesów życiowych. Innymi słowy - musimy jeść, by żyć. Wybór produktów spożywczych jest ogromny, a to, czym się odżywiamy, ma wpływ na wygląd, samopoczucie i kondycję. Dieta może być więc sojusznikiem zdrowia, a z drugiej strony źródłem szkodliwych zapychaczy. Te drugie mogą dać znać o swoim działaniu dopiero po kilkunastu, a nawet kilkudziesięciu latach życia. Śmieciowe jedzenie nie tylko "wysusza" organizm i uszkadza DNA - przez co skóra szybciej się starzeje. Prowadzi też do otyłości i wielu poważnych chorób, w tym nowotworów. Jeśli zadbasz o to, by jadłospis był zbilansowany, a produkty bogate w składniki odżywcze, to odporność się wzmocni, samopoczucie poprawi, a skóra będzie jędrna i świetlista przez długie lata. Poznajmy zatem listę produktów, których kategorycznie należy unikać, by wyglądać i czuć się młodo. Pakowane wędliny Ofoliowane szynki, suche kiełbasy, kabanosy - pięknie i apetycznie wyglądają za szklaną ladą w sklepie, prawda? Wystarczy zanieść do domu, pokroić i położyć na kanapkę. Wielu osobom wydaje się, że to produkt delikatesowy (bo często też nie tani), na którym skorzysta uroda. Nie każdy wie, że w takich rarytasach może skrywać się cała masa szkodliwych fosforanów, konserwantów i wzmacniaczy smaków. Smakosze mięsnych produktów powinni wiedzieć, że pięknie wyglądające wędliny i kiełbaski to najgorszy z możliwych wyborów.Udowodniono, że tego typu produkty spożywane w dużych ilościach są rakotwórcze, a mimo to w naszym kraju zainteresowanie nimi nadal jest ogromne. Zgodnie z obowiązującym w UE prawem, wszystkie szkodliwe składniki mogą zostać dodane do mięs, o ile zostanie to zaznaczone w składzie. Najczęściej ich nazwy są nieznane i niezrozumiałe dla konsumentów, którzy nie mają pojęcia, że mięsa w wędlinie jest niewiele (np. 50 proc.), a pozostałą część zajmują zazwyczaj substancje chemiczne, woda i sól. Ponadto, w wyrobach mięsnych pełno jest siarczanów i innych środków konserwujących, mogących wywołać stany zapalne skóry lub przyspieszyć jej starzenie. Dodatkowo, spora ilość soli w nich zawarta powoduje często puchnięcie. Młodzieńczego wyglądu, dobrej formy i zdrowia to raczej nie wróży... Słodycze Wiadomo nie od dziś, że cukier działa negatywnie na zdrowie, wygląd i układ odpornościowy. Systematyczne spożywanie cukrów prostych może zapoczątkować proces fizjologicznie determinujący starzenie zwany glikacją. Gdy jemy więcej cukru, niż komórki zdążą przetworzyć, nadmiarowa glukoza łączy się z elastycznymi włóknami kolagenowymi, co prowadzi do ich sztywnienia. W efekcie skóra traci jędrność i gładkość. Kanadyjscy naukowcy twierdzą, że objadanie się słodyczami może przyspieszyć starzenie się skóry nawet o 50 proc.!Z kolei holenderscy naukowcy sprawdzili, czy wysoki poziom cukru ma wpływ na to, że inni postrzegają nas jako starszych. W tym celu poproszono 60 chętnych o oszacowanie wieku 539 osób na zdjęciach. Co istotne, sfotografowane osoby charakteryzowały się różnym poziomem glukozy poposiłkowej. Okazało się, że tym, z wysokim poziomem glukozy przypisano dużo więcej lat, niż faktycznie mieli. Biorąc pod uwagę te fakty, miłośnicy słodkich przekąsek powinni ograniczyć je do minimum, czy też rozważyć zamienienie cukru białego na ksylitol lub stewię.