Dynia - wyjątkowe warzywoDynia to warzywo bogate w witaminy i minerały. Posiada również właściwości lecznicze, a jej wartości odżywcze doceniali już rdzenni mieszkańcy Ameryki. Indianie wykorzystywali ją w medycynie naturalnej oraz w kuchni. Współcześnie jest składnikiem zarówno słodkich ciast, jak i wytrawnych zup. Roślina jest najbardziej popularna w Stanach Zjednoczonych, gdzie stanowi symbol jesieni oraz popularnego, amerykańskiego święta Halloween. "Dyniową stolicą świata" jest miasto Morton w stanie Illinois. Co ciekawe, dynie dzielą się na jadalne i ozdobne, a zatem mogą świetnie smakować oraz ozdabiać nasze domy. Rośliny różnią się między sobą kolorami, rozmiarem, pochodzeniem oraz przeznaczeniem. Możemy zatem natknąć się na ogromne i bardzo małe, białe, niebieskie, a nawet czerwone dynie. W Polsce najbardziej popularne są jednak te pomarańczowe, bogate w beta-karoten. Substancja jest przeciwutleniaczem, a więc zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych. Obniża także poziom złego cholesterolu, zapobiega miażdżycy oraz chroni serce przed zawałem. Co więcej, wykorzystać można także pestki dyni, które mają właściwości przeciwpasożytnicze. Świeże i miękkie pestki idealnie nadadzą się na jesienną kurację odrobaczającą.