Wmawiano nam całe życie, że musimy się wyrzec swoich ulubionych potraw, żeby stracić zbędne kilogramy i zyskać zdrowie. Ale lęk przed jedzeniem opiera się na mitach, nie na nauce... Pozbądź się strachu przed tym, co jesz. Mit: Dieta bezglutenowa to recepta na poprawienie wydajności mózgu i pozbycie się tłuszczu. Prawda: Nigdy nie udowodniono, że to z winy glutenu jesteśmy grubi i otępiali - za to wiadomo o wielu szarlatanach, którzy twierdzili, że tak jest. Mit: Ograniczenie spożycia soli zapobiega chorobom serca. Prawda: Nawet gdyby to było prawdą - a nie jest - wytyczne towarzystw dietetycznych nie pozwalają na jedzenie niczego, co przypomina normalne potrawy. Mit: Jedząc tłuszcz, staniesz się tłusty. Prawda: Nic podobnego. Słyszymy takie argumenty od dziesięcioleci, ale opierają się one na rozumowaniu magicznym, którego korzenie sięgają starożytnej Grecji. Mit: Cukier uzależnia. Prawda: Uzależniające jest przekonanie o toksycznych właściwościach cukru - kłamstwo wywodzące się z początków XIX wieku, kiedy purytanie uważali, że słabość do cukru prowadzi do alkoholizmu. W swojej przełomowej książce dziennikarz naukowy Alan Levinovitz polemizuje z poglądami cieszących się wielką popularnością lekarzy i dietetyków, a także obala mity, które zdominowały współczesny styl odżywiania - i wskazuje drogę do autentycznie zdrowego życia, wolnego od obsesji na punkcie jedzenia. O autorze: Alan Levinovitz pracuje na James Madison University. Jego publikacje ukazywały się m.in. w magazynach "Slate", "Salon", "Wired", "The Believer" i "The Millions". Mieszka w Charlottesville w stanie Virginia z żoną, córką i kotem. Jego tabu żywieniowe to wyroby seropodobne.