Choć wszystkie makroskładniki, zarówno białka, jak i węglowodany oraz tłuszcze, są istotne w zbilansowanej diecie, to te pierwsze uważane są generalnie za najzdrowsze i najważniejsze. Głównie dlatego, że służą naszemu ciału do budowania mięśni, ale także przez to, że potrafią nasycić w stosunkowo małych ilościach. Ale jeśli przesadzimy z proteinami, nasz organizm może zareagować w niecodzienny sposób... Brzydki oddech Zbyt dużo białka w diecie może zaburzyć procesy metaboliczne. To z kolei często skutkuje między innymi nieprzyjemnym zapachem z ust. Ponadto diety wysokobiałkowe zakładają ograniczanie węglowodanów, co tylko potęguje przykrą konsekwencję w postaci śmierdzącego oddechu. Ponad 40 proc. osób, które stosują diety wysokobiałkowe ma z tym problem. Wahania nastrojów Zaburzenie pracy organizmu objawia się także w samopoczuciu. Konsumpcja białka powoduje zwiększoną produkcję noradrenaliny odpowiedzialnej za nadmierne pobudzenie i jednocześnie zmniejsza poziom serotoniny, która z kolei pomaga w zrelaksowaniu się i zasypianiu. Ci, którzy przesadzają z proteinami często mają problemy ze snem, są nadmiernie pobudzeni i nerwowi. Odwodnienie Mówiąc prostym językiem, żeby przetrawić zjedzone proteiny, ciało zużywa duże ilości płynów, głównie wody. Nawet jeśli początkowo obniżony poziom wody w organizmie spowodowany nadmiarem białka nie jest za bardzo odczuwalny, to może być już niebezpieczny dla zdrowia. Nie mówiąc o tym, co może stać się później. Przybranie na wadze Co prawda za dużo węglowodanów czy tłuszczy w diecie jeszcze bardziej może przyczynić się do nabrania zbędnych kilogramów, to za duże ilości białka też nie są wskazane. Nadmiar tego makroskładnika również jest magazynowany jako tłuszcz. Nawet najbardziej wymyślna dieta może przynieść niewiele korzyści, jeśli będziesz przyswajać za dużo białka. Problemy z trawieniem Odwodnienie i rozregulowanie metabolizmu do spółki z ograniczaniem węgli może skończyć się bardzo nieprzyjemnymi konsekwencjami w postaci... zaparcia. Jeśli do tego dojdzie jeszcze niskie spożycie błonnika, to wysokobiałkowy reżim żywieniowy, do którego ludzki organizm nie jest przyzwyczajony, szybko pokaże swoje negatywne efekty.